Danes se je v Palmi na španskem otoku Majorka z regatami za medalje končal Pokal princese Sofije (regata evropskega pokala Eurosaf Champions Sailing Cup), na katerem sta v ženskem olimpijskem dvosedu 470 nastopili tudi Tina Mrak in Veronika Macarol. Regato zaključujeta na 7. mestu.

Dekleti sta si za cilj tokratnega nastopa zadali nastop v zaključni regati za medalje med osmimi najboljšimi posadkami, kar jima je z uvrstitvijo v zlato skupino in na sedmo mesto po koncu finalnih plovov tudi uspelo. 

Tina Mrak in Veronika Macarol pred odhodom v Palmo: “Najin cilj je nastop v regati za medalje med osmimi najboljšimi posadkami. Močne konkurentke bodo Nizozemke in Poljakinje, udeleženke OI, presenetiti pa znajo tudi nove posadke - Kitajke, Angležinje, Francozinje, Španke. Vse regate v letošnji sezoni bodo služile predvsem kot priprave in treningi. Poudarek bo na evropskem in svetovnem prvenstvu, na katerih ciljava na medalji - na vsaj eno medaljo. Večji poudarek bo predvsem na SP, od koder nama medalja še manjka!”

Žal sta se v današnji regati za medalje obrnili in tako je vsakršno upanje na boljši končni rezultat splavalo po vodi. Z današnjim izkupičkom DNF (Did Not Finish) se domov vračata s skupnim 7. mestom.

Čeprav je bil cilj dosežen, Mrakova in Macarolova ne skrivata, da sta pričakovali več. Po današnjem nastopu sta povedali: ”Vetra je bilo do 25 vozlov, startali sva solidno in prvo privetrno bojo obračali kot tretji. Potem sva se v vožnji z vetrom obrnili in s tem se je najina regata za medalje zaključila. S celotnim tednom prikazanega jadranja vsekakor nisva zadovoljni in do Hyeresa imava za odpraviti še kar nekaj pomanjkljivosti.”

Povedano so odražale tudi uvrstitve v posameznih plovih: vrsta zmag, kadar sta startali dobro in sledili dobrim taktičnim odločitvam; slabši starti oziroma slabša taktika ter napake, zaradi katerih sta prejeli kazenski obrat, pa so ju pripeljale na mesta med 10. in 15., kar je dodajalo neželene točke in botrovalo tudi končnemu rezultatu. 

Letošnjo sezono bosta nadaljevali z nastopom na regati svetovnega pokala v Hyeresu (april), na evropskem prvenstvu v Monaku (maj), na finalu svetovnega pokala v španskem Santanderju (junij), julija bo sledilo svetovno prvenstvo v Grčiji, potem ISAF testna regata v danskem Aarhusu (avgust) ter oktobra še Enoshima Sailing Week na Japonskem.

Foto: Trofeo S.A.R. Princesa Sofía