Jadralni klub Ljubljana je v soboto, 27. maja, v sodelovanju z Jadralno zvezo Slovenije in Zvezo športnih društev Krim v okviru prireditve Športno poletje 2017 – Razgibajmo Ljubljano uspešno organiziral odmevno Regato dvojic na Ljubljanici. Na regati so se predstavili jadralci razreda optimist iz slovenskih klubov in gostje iz Italije. Regata dvojic je edina regata na izpadanje za tekmovalce v mladinskem jadranju brez popravnih plovov in zato še posebej zanimiva ter tekmovalno zahtevna. Tudi jadranje na reki je nekaj posebnega, kljub temu, da tok reke ni močan in omogoča izvajanje jadralskih manevrov. Ker je proga speljana pod prulskim mostom, kjer reka dodatno pospeši jadralce, je taktično zelo pomembno, kako jadralci pridejo s štarta in katero stran prehoda pod mostom izberejo.

Med 62 prijavljenimi se je najbolje prilagodila razmeram lanskoletna zmagovalka, Špela Hajdinjak iz jadralnega kluba JK Burja Izola, ki je tudi aktualna državna prvakinja med dekleti. Na zmagovalnih stopničkah sta ji sledili kot druga Katja Filipič iz JK Jadro Koper ter tretja Vika Škerlavaj iz TPK Sirena Trst. Med fanti je bil zmagovalec regate absolutno drugouvrščeni Jernej Flandia, sledila sta mu Matej Bertok in Klemen Filipčič, vsi trije jadralci iz JK Olimpic iz Izole.

Regato si je ogledalo veliko gostov, med njimi častni pokrovitelj regate župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič, podžupan Dejan Crnek, ki je tudi podelil pokale, predsednik Jadralne zveze Slovenije Aljoša Tomaž, naši olimpijski jadralci Vasilij Žbogar, Tina Mrak in Veronika Macarol, mladinski svetovni prvak in eden najobetavnejših mladih jadralcev Peter Lin Janežič, njihovi trenerji in mnogi drugi gostje JZS ter predstavniki podjetij, ki podpirajo slovensko jadranje.

Ob Ljubljanici si je v lepem sončnem vremenu na zanimivem prireditvenem prostoru regato ogledalo veliko obiskovalcev, rekreativnih jadralcev, predstavnikov klubov, prijateljev jadranja, turistov in naključnih mimoidočih, ki so lahko videli zanimivo prereditev, ki je hkrati mnogo več kot le tekmovanje. Regata dvojic predstavlja mesto, kjer se družijo ljudje, ki jim veliko pomeni pristen stik z naravo, čisto okolje in zdrav način življenja. JK Ljubljana s prireditvijo opozarja tudi na prepotrebno trajno skrb za čisto vodo in odgovorno ravnanje z naravo. Regata je bila organizirana že drugo leto zapored in v JK Ljubljana obljubljajo, da bo postala tradicionalna.

vir: JZS.si