"Dobrodošli na Ohio, na eno ladjo, kjer se vsi fajn majo.", je zarepal Klemen Klemen na podelitvi naziva Skipper leta 2017.

V četrtek je na Laguni, mestni plaži v Ljubljani potekala že peta podelitev naziva Skipper leta 2017. V letošnjem letu je bilo za naziv nominiranih 28 skiperjev, deset tistih, ki so najbolj prepričali navtično javnost pa se je uvrstilo v finalni izbor. Letošnji finalisti so bili: Tomaž Čopi, Tomaž Pelko, Zoran Malovič, Jurij Korošec, Franci Ziherl, Vlado Berke, Goran Miškulin, Jasmin Čauševič, Boštjan Šnuderl in Bojan Rodošek.

V letošnjem letu so bili kriteriji še ostrejši. Pomembno je bilo koliko milj so prepluli v zadnjem letu, koliko dni so preživeli na plovilu in kako številna je bila njihova posadka, ki so jo popeljali na nova navtična doživetja. Ti kriteriji so prinesli polovico ocene, drugo pa zbrani glasovi njihovih posadk in prijateljev. Med letošnjimi finalisti je največ milj v zadnjem letu preplul Jasmin Čauševič, ki se je pred letom dni podal na plovbo preko Atlantika. V 173 dneh plovbe je preplul kar 4700 nmi. Nekoliko manj je preplul Franci Ziherl. Večinoma na Jadranu, je v 113 dneh plovbe preplul kar 3100 nmi in s seboj popeljal 77 članov posadke. Med tako imenovanimi težkokategorniki, ki so letos prepluli preko 1000 nmi je bil tudi Bojan Rodošek s 1500 preplutimi navtičnimi miljami. Četrti skipper, ki je letos preplul preko 1000 je bil tudi Tomaž Pelko. V 77 dneh plovbe je preplul 1630 nmi in s seboj popeljal 53 članov posadke. Ob dobri podpori jadralcev in prijateljev, ki so pluli z njim, si je priboril dovolj veliko število glasov, da je osvojil letošnji naziv Skipper leta.

Po podelitvi je izjavil:

"Prepričan sem bil, da letos nimam možnosti, da osvojim naziv. Konkurenca je bila močna. Prepričan sem bil, da bo letos naziv prejel Jasmin Čauševič, ki se je podal na samostojno plovbo preko Atlantika in nabral neverjetno število preplutih milj."

Kdo je letošnji Skipper leta, Tomaž Pelko?

Tomaž Pelko jadra že od svojega 15. leta, ko je pričel pluti na majhnih jadrnicah. Zadnjih dvajset let pluje na potovalnih jadrnicah in ima skupaj kar 40 letno navtično tradicijo. Letno preživi na plovilu vse od 30 pa vse do 340 dni. Letos je uspel jadrati 77 dni. Največ časa je preživel na plovilu, ko se je preselil na svojo jadrnico in dve leti plul po celem svetu. V njegovem ladijskem dnevniku zasledimo plovbo po Jadranu, Jonskem morju, Karibih, Azorih, Sejšelih, Maldivih, Fiji-ju in Mauriciusu. Kot največje doživetje v svoji navtični karieri, omeni odločitev, da pusti službo in se odpravi na dvoletno jadranje.  V tem času je doživel praktično vse. Od brezvetrja, do viharjev, trganja in šivanja jader med plovbo, vzpenjanja na vrh jambora sredi Atlantika, ribolova in seveda spoznavanja novih navtičnih prijateljev širom sveta. Ko ga vprašamo, kaj je posebnega storil letos za svojo posadko, ostaja skromen: "Nič posebnega nisem naredil. Poskrbel sem le, da smo bili vedno varni."

Vsi finalisti in seveda še posebej zmagovalec so prejeli številne nagrade sponzorjev dogodka.