Regata Clipper je včeraj zapustila Avstralijo in odplula v Koralno morje proti Novi Gvineji.

Po šestih etapah se je včeraj flota dvanajstih jadrnic odpravila proti Vietnamu. Cilj etape bo v pristanišču Da Nang. Dobrih 4000 nmi dolga pot bo potekala s severovzhoda Avstralije preko Koralnega morja v Salamonovo morje na vzhodu Nove Gvineje. Pluti bodo morali med otokoma Buka in Latangai, potem pa bodo smer spremenili proti severozahodu, mimo otoka Mussau proti Filipinom. Obpluli jih bodo po severni strani, nato pa v smeri jugozahoda prečkali Južno Kitajsko morje do cilja v Da Nangu v Vietnamu.

Po enem dnevu plovbe najbolje kaže ekipi Qingdao. Z zaostankom manjšim od 10 nmi jim sledijo IchorCoal, PSP Logistics in Unicef.  Zaenkrat najslabše jadrata ekipi CliperTelmed+ in Visit Seattle, ki zaostajata 70 nmi. Flota trenutno pluje v zmernih jugovzhodnih vetrovih, ki pihajo s hitrostmi med 15 in 20 vozli in jim omogočajo plovbo okrog 10 vozlov. Danes in jutri se bo hitrost vetra nekoliko zmanjšala in plovba proti severu bo naslednjih 36-48 ur mirna.

Ekipe v Vietnamu pričakujejo v drugi polovici februarja. Start osme etape regate od Da-Nanga do Qingdaa na Kitajskem bo 27.2.2016.