Francoska ladjedelnica Blue Coast Yachts je objavila novost, da so pričeli graditi nov luksuzen trimaran BC60, ki bo v dolžino meril 60.

Če pogledamo ta eleganten izdelek, že na daleč vidimo, da je bil pri oblikovanju plovila najbolj pomemben videz. Seveda bi bilo pričakovati karkoli drugega verjetno zmotno. Pri luksuznih jahtah je pač videz ključnega pomena. Storili pa bi napako, če bi dejali, da je to vse s čemer so bo lahko pohvalil novi lastnik. Pri konstruiranju plovila je zelo pomembno vlogo igrala tudi ekologija plovila. Da bo vpliv na okolje čim manjši, bo imel trimaran hibridni pogon. Z izjemno vitkim trupom so poskrbeli za zmanjšanje potrebne energije. Pri plovbi z najbolj ekonomično porabo, bo lahko prečkal Atlantski ocean, če pa se bo potrebno premakniti nekoliko hitreje, bo dosegel najvišjo hitrost plovbe ki znaša 30 vozlov.

Na krovu plovila je dovolj prostora za namestitev 12 gostov in sedem članov posadke. Lastniška kabina je na prednjem delu glavnega krova. Je prostorna, ima veliko kopalnico in garderobno omaro. Prostor pod krovom je izjemno dobro izkoriščen. Pet prostornih kabin, ki sicer niso primerljive z lastniško, vseeno pa nudijo vse potrebno udobje za goste na krovu.

Trimaran je zelo stabilen na sidru in med plovbo. Z uporabo dieselskih motorjev lahko razvije najvišjo hitrost 30 vozlov. Najbolj ekonomična plovba je pri hitrosti 11 vozlov. Gorivo, ki je na krovu zadošča za plovbo preko Atlantskega oceana. Po dosedanjih primerjavah porabe, se lahko novi BC60 pohvali z najnižjo porabo v razredu plovil te velikosti. Dodatno ima vgrajena dva električna motorja in dovolj veliko zalogo baterij, ki zagotavljajo do 6 ur plovbe s pomočjo električne energije.

Tehnični podatki:

Dolžina čez vse:  60m
Širina 17.50m
Ugrez:  2m
Material: Karbon/stekloplastika
Število gostov: 12
Posadka: 4-7
Dieselski motorji: 2x MTU 16V 2000 M94 – 2600KM
Najvišja hitrost: 30 vozlov
Električni pogon: 6 ur pri 9 vozlih

Fotogalerija: Blue Coast Yachts BC60

Vir: www.bluecoastyachts.com