Noč iz 21. na 22.8. je bila tragična za številne navtike. Med 00.00 in 08.00 uro so v centru za pomoč prejeli preko 200 klicev na pomoč s celotnega Jadrana. Močna burja je trgala privezne vrvi, številnim so popustila sidra, odpovedali motorji, nekatere je odneslo na skale, nekaj plovil je nasedlo.

Na reškem področju je bilo kritično obdobje med 1.15 in 5.55 uro zjutraj. Nemška jadrnica je nasedla na obalo približno 1 nmi južno od luke Unije. Ker posadka ni bila ogrožena, so plovilo pričeli reševati šele, ko se je vreme umirilo. Le pet minut kasneje so z italijanske jadrnice poklicali na pomoč. Bili so v sidrišču na otoku Susak, ko je pričela pihati orkanska burja. Jadrnica se je tako močno nagibala, da so se člani posadke bali, da jih bo prevrnilo in so zahtevali evakuacijo. Akcije niso uspeli organizirati, ker to niso omogočale vremenske razmere. Posadki so svetovali, naj še nekaj časa počaka na plovilu. Medtem se je s sosednjega priveza odtrgala druga jadrnica ter trčila in poškodovala italijansko, nato pa jo je vrglo na obalo otoka. Posadka italijanske jadrnice je dočakala izboljšanje vremena. Nevihto so preživeli brez poškodb.

Na področju Reke je od 2.30 in 6.00 orkanska burja s privezov odtrgala številna plovila. V koordinaciji s centrom za reševanje so navtike napotili v varna sidrišča.

Tudi na področju Zadra noč ni bila mirna. Ob 1.45 je na otok Rasotica pri otoku Premuda nasedla najeta 14m jadrnica s sedemčlansko avstrijsko posadko. Ker posadka ni bila v nevarnosti so jim svetovali, da počakajo na izboljšanje vremena. Naslednji dan so jih potegnili nazaj v vodo. Ob 2.30 uri so na pomoč klicali Čehi, ki so sidrali v zalivu Dubočica na otoku Sestrunj. Najprej jim je odtrgalo sidro nato pa jim je odpovedal motor. Močna burja jih je nosila proti jugozahodu. Na pomoč so poslali tri službena plovila. Le enemu se je uspelo prebiti do javljene pozicije, vendar so bili že prepozni, Jadrnica je že nasedla na otok Magarčič. Posadka je nesrečo preživela brez poškodb, jadrnico pa so rešili še isti dan, ko se je vreme izboljšalo.

Ob 5.45 uri je slovenski državljan klical v center za pomoč, ker se njegov sin ni pravočasno vrnil z jadranja. Jadral je namreč v bližini otok Ilovik. Ob 3.00 uri zjutraj ga je zajela nevihta in ni se več javil na mobilni telefon. V centru za reševanje so hoteli locirati položaj njegovega mobilnika. K sreči se je jadralec javil očetu in mu povedal, da se mu je v nevihta strgalo jadro in mu je odpovedal motor. Nahajal se je 3-4 nmi zahodno od otoka Premuda, kamor so napotili komercialno reševalno plovilo.

Na področju Šibenika je izpred luke Skradin odneslo jadrnico, ki se je nato varno zasidrala v luki Zaton. Jadrnici »Barka Vela« je pred Rogoznico odpovedal motor. Na pomoč je izplulo plovilo luške kapitanije. Posredovati jim ni bilo potrebno, kar je posadka jadrnice pravočasno uspela usposobiti motor in se uspela varno zasidrati. Ob 3.25 uri je s sidrišča odtrgalo katamaran Kayman z 12 člani posadke na krovu. Skipper je sporočil, da jih močna burja nosi na odprto morje in da le stežka držijo smer plovbe. Ker vremenske razmere niso dopuščale izvedbe reševalne akcije, so skipperju  svetovali, da pluje proti otoku Smokvica Vela in se zasidra v zalivu Lojena, kar jim je tudi uspelo. Ob 3.30 se je s sidra odtrgala tudi jadrnica »Lemara« z osmimi navtiki. Zaradi težav s krmilom in pogonom, so lahko pluli le v krogu. Skipperju je uspelo krožiti, tako da jih ni vrglo na obalo otoka. Po prihodu pomoči na pozicijo, so jih privezali in odvlekli na varno.

Na področju Splita so se reševalne akcije pričele ob 4.00 uri zjutraj. Jadrnica »EM« je poklicala na pomoč, ker jih je orkanska burja nosila od otoka Šolta proti odprtemu morju in si zaradi okvare na motorju, niso mogli sami pomagati. Na pomoč je izplulo plovilo Pomorske policije. Kmalu je posadki jadrnice uspelo odpraviti okvaro, prižgati motor in se varno zasidrati na otoku Vis. Ob 4.30 je najeta jadrnica »Lilly« nasedla na obali otoka Hvar. Posadki je uspelo plovilo zapustiti, jadrnica pa se je nato razbila na bližnjih čereh. Ob 5.15 uri je močna burja na odprto morje odnesla gliser iz bližine kraja Tučepi. Na njem je bilo osem članov posadke. Na pomoč je odplulo plovilo Luške kapitanije Split, ki pa ni posredovalo. K sreči je nemočen gliser prestregel hrvaški državljan s svojim plovilom, ter jih odvlekel na varno. Ob 5.38 uri je v bližini Palmižane odpovedal motor na 15m jadrnici z desetimi avstrijskimi državljani na krovu. Ker zaradi orkanskih sunkov burje niso uspeli razviti jader, jih je odneslo na odprto morje. Ker ni bilo razpoložljivih plovil za reševanje, so jim svetovali, da počakajo, da se veter nekoliko umiri in da naj nato razvijejo jadra. Z jadrnico so vzdrževali stalno komunikacijo in spremljali smer gibanja. Posadki je uspelo kasneje pristati na otoku Hvar in nihče ni bil poškodovan. Zadnje reševanje na splitskem področju nadzora plovbe je potekalo v bližini otoka Vis. Ob 4.15 uri so poklicali na pomoč z jadrnice »Rose«, ki pluje pod britansko zastavo. Na krovu je bilo sedem članov posadke od tega kar trije otroci. Orkanska burja je njihovo plovilo nemočno premetavala. Ker bi plovilo Obalne straže ali luške Kapitnaije Split do lokacije potrebovalo vsaj 5 ur, so na pozicijo so poslali plovilo pomorske policije, ki je bilo v času nevihte na otoku Vis. Kljub izjemno slabim vremenskim pogojem, jim je jadrnico uspelo privleči nazaj v Viško luko.

Vir: MPPI; Slika je simbolična