Iz slovenske ladjedelnice SVP Yachts prihaja nov Greenline 36 Hybrid.

Nova hibridna jahta je rezultat dosedanjega razvoja plovil v tovarni in izkušenj več kot stotih dosedanjih lastnikov njihovih plovil. Novo plovilo omogoča višjo hitrost plovbe, zagotavlja več udobja in zmanjšuje stroške lastništva.

Pri oblikovanju so se odločili, da bodo izboljšali prav vsako točko na plovilu. Izboljšali so vkrcavanje na plovilo, hidrodinamičnost trupa, izboljšali so plovne lastnosti, zmanjšali porabo goriva ter povečali hitrost plovbe in stabilnost.

Obliko trupa so razvili v bazenu za testiranje plovnih lastnosti. Želeli so, da oblika trupa hkrati zagotavlja majhen upor za dolgotrajno in hitro plovbo z električnim pogonom, ter da ohranja lastnosti, ki mu zagotavljajo plovbo z veliko hitrostjo. Z delom v testnem okolju so razvili peto generacijo trupov, ki njihovim plovilom zagotavljajo vse želene lastnosti. Plovilo lahko samo s pomočjo električne energije pluje s hitrostjo 6,5 vozla z močnejšo različico dieselskega motorja pa doseže najvišjo hitrost 25 vozla (s standardnim dieselskim motorjem je najvišja hitrost plovbe 18 vozlov).

Oblikovanje plovila je izvedel oblikovalski studi J&J Design. Plovilo ima dve kabini. Prednja ima lahko dvojno posteljo ali dve enojni. Druga kabina, ki je pod salonom ima dvojno posteljo. Pod krovom je še kopalnica. Salon je na krovu in ima prostorno sedežno garnituro na levi in krmarski kotiček na desni. Kuhinja je pomaknjena na skrajni krmni del salona. Ima vgrajen štedilnik, hladilnik kakršnega smo ga navajeni pri jadrnicah, z odpiranjem od zgoraj, dvojno pomivalno korito in visoko omaro za shranjevanje.

Na premcu je velika sončna ploščad z udobno blazino. S krmo je povezana s širokim prehodom. Krma je prostorna in ima premično zrcalo premično. Če ga spustimo, se krma odpre, zrcalo pa postane prostorna kopalna ploščad. Streha plovila je trda. V prednjem delu je vgrajena sončna streha, ki jo po potrebi odpremo. Zadnji dve tretjini strehe sta namenjeni vgradnji sončnih celic. Prostora je dovolj za namestitev štirih panelov s skupno močjo 1140 W.

Tehnični podatki plovila:

Dolžina čez vse: 11,99 m
Dolžina trupa: 11,32 m
Širina: 3,75 m
Ugrez: 0,90 m
Teža: 7,0 t
Rezervoar za gorivao: 700 l
Rezervoar za vodo: 400 l
Rezervoar za črno vodo: 80 l
Motor: Volvo D3 220 KM (standard)
Motor: Yanmar 8LV/370* 370 KM (opcija)
Motor: Mahle drive 10/7 kW (električni motor-opcija)
Solarni paneli: 1140 W
Baterije: 5,7 kW Li-Po in 5kW inverter
Najvišje hitrost plovbe: 18 vozlov (standardni motor)
Najvišje hitrost plovbe: 25 vozlov (opcijski motor)
Najvišje hitrost plovbe: 6,5 vozlov (električni motor)
Kabine: 2 + salon
Ležišča: 6+1
Toaleta/WC: 1
Kategorija: CE B
Oblikovanje: J&J

Fotogalerija: Greeenline 36 Hybrid