Slovenska ladjedelnica Elan bo postavila nove standarde pri gradnji hitrih potovalnih jadrnic. Prva plovila iz serije GT bodo iz proizvodnje linije prišla še to jesen.

Prva iz serije GT, ki bo zaplula bo jadrnica Elan GT5. Izdelana je na osnovi hitre jadrnice S5. Tako kot prva iz serije GT, bodo tudi ostali modeli oblikovani na osnovi trupov iz serije S, imeli pa bodo več udobja za sproščeno, hitro in enostavno jadranje. Za optimalno oblikovanje plovil so porabili več let raziskav in naredili več študij. Pri gradnji bodo uporabili vse tehnike, ki so plod lastnega znanja pri razvoju hitrih jadrnic, dodali pa jim bodo prednosti in udobje velikih jadrnic. Kar se tiče oblikovanja, plovnih sposobnosti, varnosti in udobja bo serija GT unikatna na trgu plovil.

Prva jadrnica GT5 je izdelana na osnovi jadrnice S2. V dolžino bo merila 40 čevljev (12m). Oblikovana je za jadranje z majhno posadko. Že dva jadralca lahko enostavno upravljata s plovilom. Vrvi za spuščanje, dvigovanje in nastavljanje jader so pri krmarju, zaradi česar srednji del krova ostaja prazen in omogoča varno gibanje posadke. Jadrnice bodo opremljene z veliko kopalno ploščadjo in možnostjo namestitve hladilnika in žara na krmi, kar vidimo le na velikih jadrnicah. Premec krova in bočni prehodi bodo prostorni in nudili dovolj prostora za uživanje na soncu. Na samem premcu bo dovolj prostora za namestitev udobne blazine za sončenje dveh do treh oseb.

Tudi notranjost plovila bo enako unikatna. Poskrbeli so za najboljšo izkoriščenost prostora, tako za namestitev posadke, kakor tudi shranjevanje opreme. Ker je krov salona dvignjen, je povsod stojna višina preko 2m. Še celo v toletnem prostoru je 2m. Velike steklene površine v notranjost prepuščajo veliko naravne svetlobe, številna okna pa omogočajo zračnost. GT5 bo možno naročiti v dvo ali tro kabinski različici. Imeli bo eno kopalnico z ločeno tuš kabino, ter opcijo za namestitev dodatnega WC-ja v prednji kabini.