Prvič v 27-letni zgodovini regate Vendee Globe so nastali posnetki jadranja na Južnem oceanu posneti iz zraka.

Videoposnetek vodilne dvojice jadralcev Alexa Thomsona in Armel-a Le Cleac'h-a je nastal na severni strani otoka Kerguelen globoko v Južnem oceanu. Posnel jih je snemalec francoske televizijske postaje TF1. Vkrcal se je na helikopter Francoske vojne mornarice. Vzletel je s fregate Nivose, ki izvaja kontrolo nad francoskimi teritoriji v Južnem oceanu. V času snemanja je vodil Francoz Le Cleac'h na njegovi jadrnici Banque Populaire VIII pred drugo uvrščenim Alex-om Thompson-om na jadrnici Hugo Boss. V času snemanja so vetrovi pihali s hitrostjo med 25 in 30 vozli Alex in Armel pa sta plula s hitrostjo okrog 20 vozlov.

Otočje Kerguelens

Otočje Kerguelens je arhipelag preko 300 otokov, ki so eni najbolj oddaljenih od celine. Do južne Afrike na zahodu ali do Avstralije na vzhodu, jih loči 2000 nmi. Od Antarktike na jugu so oddaljeni 1000 nmi.

Trenutna situacija v Južnem oceanu

Alex Thomson je poskrbel za preobrat. Zopet je prevzel vodstvo in pluje s 14 nmi prednosti pred zasledovalcem Le Cleac'h-om. Plujeta v zmernih vetrovih in dosegata hitrosti okrog 12 vozlov. Do sedaj sta preplula že 40% regate. Sebastien Josse je zmanjšal zaostanek za vodilno dvojico za 200 nmi. Pluje v močnejših vetrovih in dosega hitrosti plove okrog 20 vozlov. Vsi ostali tekmovalci zaostajajo preko 1000 nmi. Na četrtem mestu je Jeremie Beyou. Prva četverica ima plovila opremljena s krili. Na petem mestu je Paul Meilhat, katerega plovilo nima kril in se očitno ne mora približati vodilnim. Pluje z zaostankom 1130 nmi za Thomsonom.


Vendée Globe: Southern Ocean Leaders by sailingworld