Leto 2016 se počasi zaključuje in tudi letos lahko skozi analize in raziskave ugotovimo, ali se potrebe in želje navtikov spreminjajo napram prejšnjim letom. Ena izmed zanimivih ugotovitev, ki nam jo posredujejo proizvajalci gumenjakov je predvsem pri barvnih izbirah na katere prisegajo končni kupci. 

Marsikdo seveda ne pomisli na to izbiro, saj so v preteklosti bili večinoma gumenjaki sivih barv. Danes se z novimi dizajni tudi ta trend spreminja in tako na novo oblikuje smernice kupovanja gumenjaka. Čeprav se večina kupcev še vedno odloča za klasično sivo barvo - ki je najbolj pogosta pri tubusih iz PVC-ja, se vedno pogosteje uveljavlja, da proizvajalci kombinirajo z več barvami in tako naredijo gumenjak še bolj atraktiven.

Čeprav velja za eno izmed občutljivejših barv, se kupci odločajo tudi za povsem črno kombinacijo. Črna barva zna pri večjem čolnu biti zelo atraktivna, sploh v kombinaciji z drugo barvo (rdeča, oranžna). Podjetje MOTO-NAUTIKA, bo že na naslednjem Zagrebškem Velesejmu imela predstavitev 6,5 metrskega gumenjaka iz linije Golden Line, kanadskega proizvajalca GRAND. Golden Line G650 Black Edition bo v povsem črni barvi, z oranžno kombinacijo tekstilnih delov plovila. (slika spodaj - g650 black - v priponki)

Izbira materiala ...

Najpopularnejša izbira kupcev pri sodobnih napihljivih čolnov je PVC (okrajšava za polivinil klorid). Gre za večplasten material, ki je zaradi nenehnih tehnoloških izboljšav v zadnjih dvajsetih letih zelo pridobil na vzdržljivosti in kakovosti. Če je na začetku veljalo, da čolni iz PVC-ja ne zdržijo dlje od 5 let, je sedaj ta meja pomaknjena na 10 in več let.  Ena izmed dobrih strani za proizvajalce je, da se tubusi iz PVC-ja lahko varijo, kar omogoča lažjo in hitrejšo proizvodnjo ter posledično ugodnejšo ceno izdelka. Glavna prednost tega materiala pa je, da je bistveno cenejši od hypalona.

GRAND za izdelavo svojih plovil uporablja tudi kvalitetni Hypalon ORCA. Hypalon ima precej dobrih lastnosti; je trajen in drži tudi 30 let in več, ima odlično odporonost na UV žarke in oksidacijo, je neobčutljiv v razponu od -35 do 140 stopinj C, je negorljiv, kemično odporen in enostaven za popravilo.

... in barve.

Barvni portfolio je popolnoma odvisen od izbire, ki jo nam ponuja proizvajalec. Najbolj pogoste izbire so celotni prenosi barv, kar pomeni da je gumenjak samo v eni barvi. Pri modernejših izvedbah in bolj elegantnih ter dražjih linijah, pa nam proizvajalci nudijo več izbire in več svobode pri izgradnji našega gumenjaka. V spodnji galeriji vas vabimo, da si ogledate floto barvnih kombinacij gumenjakov kanadskega proizvajalca GRAND.

Spletni konfigurator

V začetku naslednjega leta pri GRAND-u napovedujejo zmogljiv spletni konfigurator gumenjakov, ki bo zajemal tudi izbiro in predogled barvnih kombinacij. S to spletno aplikacijo želi GRAND doseči, da bosta izbira in nakup preprostejša, boljša in kvalitetnejša. Vsi modeli so računalniško oblikovani in grafično zelo realistični, kar da uporabniku občutek realnosti in kvalitetnega predogleda pred nakupom. Spletna aplikacija je trenutno še v Beta verziji in je še v testni fazi, vendar za naše bralce eksluzivno objavljamo povezavo, ki bo do objave na voljo samo na portalu E-Navtika.

Fotogalerija: Barvne kombinacije gumenjakov Grand

Več na tej povezavi.

Spletni konfigurator