Sinoči se je na Ljubljanskem gradu zbralo več kot sto jadralcev in jadralk, predstavnikov jadralnih klubov, ljubiteljev jadranja, partnerjev Jadralne zveze Slovenije ter predstavnikov strokovne javnosti in medijev. Prireditve so se udeležili tudi generalni direktor direktorata za šport Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dr. Boro Štrumbelj, župan mestne občine Ljubljana, Zoran Jankovič, župan Občine Piran, Peter Bossman, župan Občine Izola, Igor Kolenc, ter namestnik generalnega sekretarja za tekmovalni šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije, Blaž Perko, ki so dobitnikom čestitali tudi osebno.

V Jadralni zvezi Slovenije smo nadvse ponosni na naše jadralce. Olimpijske igre so bile za Jadralno zvezo Slovenije več kot zelo uspešne, prinesle so tisto pravo popotnico in navdih za priprave na 18. sredozemske igre ter seveda na nov olimpijski cikel za Tokio 2020.

Poleg tega uspehi v mladinskih in prehodnih razredih zagotavljajo optimizem. S primerno strategijo razvoja mladinskih razredov posameznih klubov in Jadralne zveze Slovenije smo prepričani, da bodo uspehi tudi v bodoče stalnica tako v mladinskih kot v članskih olimpijskih razredih s ciljem odličnih uvrstitev na poletnih olimpijskih igrah leta 2020. Na naslednjih olimpijskih igrah je naš cilj nastopiti v štirih razredih ter se vsaj v dveh razredih boriti za medaljo. Za uvrstitev na olimpijske igre se bomo borili v naslednjih razredih: finn, 470 ženske, 470 moški, 49er, laser standard, laser radial in jadranje na deski RS:X. V tem duhu si bomo prizadevali tudi v Sloveniji organizirati evropska in svetovna prvenstva v prehodnih in olimpijskih razredih ter skupaj s sponzorji zasnovati kakovostne dogodke, ki bodo povečevali prepoznavnost vseh partnerjev.

Za nami je torej še eno zelo uspešno in hkrati prelomno leto v slovenskem jadranju, saj smo z izjemnimi dosežki naših jadralcev zagotovo zaznamovali športno dogajanje, ko smo na največjih mednarodnih športnih dogodkih Slovenijo postavili na najvišje stopničke, kar je veliko priznanje za naša dolgoletna prizadevanja ter hkrati velika odgovornost za prihodnje delovanje jadralne zveze.

Najboljše jadralke in jadralci leta 2016: Alja Petrič (JK Jadro, Koper)

Najobetavnejša jadralka v razredu optimist:  Špela Hajdinjak (JK Burja, Izola)

Najboljša jadralka v razredu optimist: Daniel Cante (JK Izola, Izola)

Najboljši jadralec v razredu optimist: Toni Vodišek (Kite Klub Koper, Koper)

Priznanje za vrhunske dosežke

V razredu formula kite je v kategoriji do 18 let blestel Toni Vodišek, ki je postal evropski in svetovni mladinski prvak.

Rok Verderber in Klemen Semelbauer (Jahtni klub Portorož, Portorož)

Najboljša jadralca med mladinci

Leto poprej svetovni prvak v razredu optimist Rok Verderber in Klemen Semelbauer sta tokrat tekmovala v prehodnem mladinskem razredu 29er ter že osvojila bronasto odličje na evropskem prvenstvu Eurosaf Youth.

Nik Pletikos (Jahtni klub Portorož, Portorož)

Priznanje za vrhunski dosežek

Na svetovnem prvenstvu je v razredu laser radial je osvojil srebrno medaljo.

Peter Janežič in Anže Podlogar (Jadralni klub MIPC, Ljubljana)

Najobetavnejša mlada jadralca

Kot aktualna mladinska svetovna prvaka razreda 29er na ISAF Youth, sta se Peter Janežič in Anže Podlogar preselila v olimpijski razred 49er, kjer sta že v prvem letu opozorila nase z odličnim jadranjem.

Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat, Portorož)

Najboljši jadralki

Osvojili sta bronasto odličje na evropskem prvenstvu v razredu 470, na olimpijskih igrah v Riu pa pokazali najvišjo raven jadranja, posebej takrat, ko sta tako prepričljivo dobili finalno regato, na koncu pa v skupnem seštevku zasedli odlično šesto mesto.

Vasilij Žbogar (JK Burja, Izola)

Najboljši jadralec

Osvojil je srebrno odličje na olimpijskih igrah v Riu v razredu finn, kar je njegova že tretja olimpijska medalja po dveh osvojenih v razredu laser  – srebro v Pekingu 2008 ter bron v Atenah 2004. S tem je okronal svojo pogumno odločitev za menjavo jadralnega razreda, kar je uspelo le redkim jadralskim legendam. Na teh olimpijskih igrah je bil tudi zastavnoša celotne slovenske reprezentance, poleg tega pa so ga najboljši jadralci sveta izbrali za svojega predstavnika v komisiji športnikov pri mednarodni jadralni zvezi World Sailing.

Zlato jadro Jadralne zveze Slovenije: Vasilij Žbogar (JK Burja, Izola)

Zlato jadro JZS

Vasilij Žbogar je kot prvi v zgodovini Jadralne zveze Slovenije prejel tudi posebno priznanje Jadralne zveze Slovenije –  Zlato jadro!

Posebna priznanja jadralne zveze Slovenije: Igor Lah

Priznanje Sekcije za velike jadrnice

“Ptica sokol je v strmoglavem letu najhitrejše živo bitje na Zemlji. Z jadrnico, ki nosi ime te ptice, je bil najhitrejši na svetu že leta 2013, lani pa je uspeh ponovil. V razredu RC 44, enem najprestižnejših jadralnih razredov, je za krmilom jadrnice stal Igor Lah, ki prejme priznanje sekcije za velike jadrnice za dosežke v letu 2016. Igor je s svojo mednarodno posadko osvojil naslov svetovnega prvaka na prvenstvu, ki je maja potekalo v španskem mestu Sotogrande, ob tem pa je postal tudi skupni zmagovalec RC 44 Championship Tour za leto 2016.”

Adriatic Europa – Dušan Puh Sailing Team

Posebno priznanje JZS

“Prav posebne zasluge za prepoznavnost slovenskega jadranja in njegovo medijsko odmevnost v tem prostoru zagotovo pripadajo jadrnici, ki nosi njegovo ime. Jadrnica Adriatic Europa je lani obplula vsaj pol jadranske obale in ob slovenskih polnila tudi številne italijanske in hrvaške medije. S številnimi zmagami tako v tujini, kot na domačih regatah je poskrbela za izjemno medijsko prepoznavnost slovenskega jadranja na področju Jadrana. Legenda slovenskega jadranja in krmar Dušan Puh, vodja projekta Gašpar Gašpar Mišič in posadka jadrnice Adriatic Europa prejmejo posebno priznanje Jadralne zveze Slovenije.”

Priznanja za trenersko delo:

Siniša Hrvatin (Rok Verderber in Klemen Semelbauer)

Andrej Janežič (Anže Podlogar-Peter Janežič)

Tomaž Čopi (Tina Mrak in Veronika Maracrol)

Jure Žbogar (Vasilij Žbogar)

Priznanje za vodenje slovenske reprezentance na OI 2016  v Riu:

Trevor Millar

Veliko jadro Jadralne zveze Slovenije:

Mirko Bogić

Veliko jadro JZS

Lansko leto smo v Jadralni zvezi Slovenije želeli podeliti nagrado za življenjsko delo na področju jadralnega športa Mirku Bogiću, pa smo si rekli, poleti bo dočakal 100 let – mu bomo nato hkrati čestitali in podelili to prestižno nagrado. Vendar današnjega dne, na žalost, ni dočakal. Poleti je v Piranu le 14 dni po spoštljivo dočakanih 100. letih preminil.

Prof. Mirko Bogić je in bo predstavljal jadranje v njegovi neokrnjeni in izvirni podobi. S svojim znanjem in dobrohotnostjo je naučil jadrati mnoge Slovence, ki so prihajali na njegove tečaje jadranja v Piran. Napisal je številne članke, priročnike in knjige o  jadranju, pomorskih veščinah, vremenu in sidriščih na Jadranu. Mnogim ljudem je približal jadralni šport, ker ga je znal povezati z naravo in svojo neizmerno ljubeznijo do morja. Njegova jadralna doba je veliko daljša od povprečne starosti ljudi, saj je jadral neprekinjeno več kot 90 let.

Leta 1949 je bil ustanovitelj prvega slovenskega jadralnega kluba, Jadralni klub Ljubljana, prek katerega je tekmoval in dosegel več kot sto zmag tako na domačih kot mednarodnih regatah. Kapitan Bogić je s svojim delom in karizmo postal in bo ostal legenda slovenskega jadranja.