Nemška ladjedelnica Abeking & Rasmussen je splovila največjo jahto doslej. Imenuje se Aviva in v dolžino meri 321 čevljev.

Aviva je največja jahta, ki so jo do sedaj zgradili v tej ladjedelnici. Ni največja jahta na svetu, sodi pa med 50 največjih. Za ladjedelnico je bil to svojevrsten podvig zaradi katerega so morali izdelati poseben sistem za splovitev. Z Norveške so pripeljali ponton in posebno hidravlično platformo s 60 kolesi. Ki je novo lepotico odpeljala do morja.

Jahto je oblikoval oblikovalski studio Reymond Langton Design s pomočjo Tobya Silvertona. Je elegantna in moderna. O razkošju na jahti nima smisla izgubljati besed. Najbolj veseli jo bodo teniški intuzijasti. Na njej je namreč teniško igrišče predpisanih dimenzij.

Jahta lahko razvije najvišjo hitrost plovbe 20 vozlov. Pri potovalni hitrosti 11 vozlov pa lahko pluje le z uporabo električnih motorjev. Jahto so izdelali v vsega 33 mesecev od podpisa pogodbe. Je iz aluminija, njena teža pa znaša 4600 ton. Pri oblikovanju podvodnega dela so bili izjemno skrbni. Upor so uspeli zmanjšati za 20% glede na konvencionalne oblike podobnih motornih jaht, kar bo zagotavljalo izjemne plovbe lastnosti in varčno rabo goriva.

Kdo je kupec plovila, je zaenkrat še skrivnost.