Tropski del Pacifika se je konec maja ohladil pod dolgoletno povprečje in El Ninja je v juniju zamenjala La Ninja. Ta klimatski pojav pa še dodatno okrepi pasate in pri jadranju čez drugo polovico Tihega oceana v nadaljevanju nismo več imeli težav s pomanjkanjem vetra, prej obratno.

Foto: otok Niue

Vetra je bilo v juniju pogosto med dvajset in trideset vozlov in z njim so se tudi povečali valovi, med katerimi je Skokica krepko opletala in občasno grenila življenje mojim novim sojadralcem. Z jadralnimi tečaji si občasno pomagam sofinancirati moje jadralske poti po svetu in jadranje od Tahitija do Fidžija sem organiziral v obliki oceanskega jadralnega tečaja. Andrej, Tea, Janez in Berti so se mi pridružili na barki in prvi teden smo križarili med slikovitimi polinezijskimi otoki Moorea, Huahine, Raiatea, Bora Bora in Maupihaa, potem pa odjadrali proti Cookovim otokom na zahodu.

Po treh dneh hitrega in poskočnega jadranja smo sidro spustili pred laguno lepega tropskega otoka Aitutaki in dva dni uživali v sprehodih po palmovih gozdovih in hribih nad otokom ter v plavanju v topli vodi lagune za koralnimi grebeni.

Pot nas je potem vodila naprej proti zahodu do štiri dni oddaljenega otoka Niue, ki je majhna otoška država z okoli dva tisoč prebivalci. Lahko bi rekel, da imajo na otoku vse, kar imajo tudi veliki. Imajo vrsto osnovnih šol po vaseh, imajo srednjo šolo in fakulteto, imajo banke, pošto, trgovine, letališče, bolnico, golf igrišče, kolesarske poti okoli otoka in tudi vladno palačo, v kateri smo urejali vstopne in izstopne formalnosti in plačali takse. Niue je dvignjen koralni otok, na katerem je zaradi apnenčastih tal veliko kraških pojavov. Seveda smo si tudi mi ogledali kraške jame ob obali.

Foto: Tahiti (levo); Tanna,Vanuatu (desno)

Naslednja postaja na poti proti Fidžiju je bila po dvodnevnem jadranju otoška skupina Vavau v Tongi, po še naslednjih dveh dneh lepega umirjenega jadranja pa smo že prišli do prvih otokov na jugovzhodu Fidžija. Prvi postanek smo naredili na otoku Ovalu, kjer smo tudi opravili fidžijske nekoliko bolj zapletene vstopne formalnosti. Otok Ovalu je, podobno kot še nekaj drugih okoliških otokov, februarja obiskal silovit ciklon s hitrostjo vetra preko 300 km/h in za seboj pustil opustošenje v gozdovih in naseljih ter potopil ali na kopno vrgel številne čolne, ribiške ladje in tudi tovorne ladje.

Z Ovaluja smo odjadrali na severozahod največjega otoka Viti Levu, kjer sta se na barko vkrcala Zlata in Jon s katerima smo nato preživeli čudovite družinske počitnice med slikovitimi otoki Mamanuca in Yasava. Med drugim smo nekaj dni sidrali v znameniti Modri laguni, kjer so pred leti snemali istoimenski film z Brooke Shields. Plavali smo z mantami in se potepali po brezpotjih med hribi razgibanih zelenih tropskih otokov in si ogledali tudi znamenite fidžijske tradicionalne bojne in vaške plese.

 

 

< Miran Tepeš zaplul do Avstralije 1. del           Miran Tepeš zaplul do Avstralije 3. del >

Dosedanje dogodivščine Mirana Tepeša lahko preberete tudi v:

   

Veliki trije

Z vetrom  Proti soncu Tasmanija in južna Avstralija  prihaja 1.2.2018