Barba Niko in teta Odesa sta Biševljana z najdaljšim stažem na otoku. Odesa je nekoč prodajala karte za Modro jamo, Niko pa je vanjo vozil turiste. Niko je danes zadnji biševski ribič. Poleg ribolova z mrežami in vršami Niko še vedno lovi s pomočjo starih pozabljenih ribiških tehnik. Barba Niko je tudi zadnji otočan, ki je na svoje oči videl znamenito biševsko morsko »medvijedico«.

Niko se je je rodil na Biševu in se nato šolal v Komiži. S Komižanko Odeso sta se spoznala v Avstraliji, kamor so najprej emigrirali Odesini starši, za njimi pa še Niko. Po bivanju v Avstraliji sta se vrnila v Split, od koder sta se preselila na Biševo. Niko je dober v marsičem; kot mladenič je sekal gozdove v Pearthu in zidal hiše po Dalmaciji, z lastnimi rokami je pomagal zgraditi tudi glavni biševski pomol, šolo in zadružno solilnco rib v Portu. Največja Nikotova strast pa je ribolov.

Pri svojih 76 letih se še vedno vsak dan odpravi na ribolov. Največkrat nastavlja vrše in z vabo lovi hobotnice, mojstrsko pa obvlada vse ribolovne tehnike. Niko morje in ribe, ki se skrivajo pod gladino, čuti. Lovi z nedoumljivim instinktom - spremeni se v nekakšno polkopensko in polmorsko bitje. Ribe so njegove življenjske sopotnice, pozna vse njihove navade, ukane in skrita prebivališča. Pozimi pogosto lovi velike murene, k s svojim strupenim ugrizom nepazljivemu ribiču lahko odgriznejo prst ali rasno poškodujejo roko.

Barba Niko je tako 'poslednji Mohikanec' biševskega Mezzoporta.

Na drugi strani Biševa, v gornji Salbunari pa s svojim nenavadnim hobijem, še en bodoči otočan oživlja staro biševsko tradicijo; Tonko, z vzdevkom Oiga, je viški električar, ki se bo po upokojitvi za stalno preselil na Biševo in tu vzgajal čebele …

11. epizoda bo objavljena v ponedeljek, 27. marca 2017.

11. epizoda bo objavljena v ponedeljek, 20. marca 2017 na https://iotok.eu/sl/epizoda/11.

 

Oglejte si tudi pretekle epizode:

10. epizoda: Prišlek

9. epizoda - Pavle

8. epizoda - Jure in Nina

7. epizoda - Zaklad biševske šole

6. epizoda - Zvonko in Petra

5. epizoda: Sveti Silvester

4. epizoda: Barba Jere

3. epizoda. Mičo Finta

2. epizoda: Medena hobotnica

1. epizoda: iOtok