Barcolana je regata, ki iz leta v leto podira rekorde. Pred štartno črto letošnje, že 49. regate, se je zbralo rekordnih 2101 jadrnic.

Ob 10.30 uri je v Tržaškem zalivu odjeknila topovska salva in označila pričetek 49. regate Barcolana. Jadrnica Spirit of Portopiccolo je odlično štartala in prevzela vodstvo. Sledila ji je slovenska jadrnica Maxi Jena. Krmar Mitja Kosmina, ki je že stopil na najvišjo stopničko Barcolane in dvakrat zasedel drugo mesto, tudi tokrat ni uspel ujeti in prehiteti 2 m daljše italijanske jadrnice. Ciljno četo je prečkal 11 minut za zmagovalci. Na tretje mesto se je uvrstila jadrnica Pendragon, ki ji je krmaril Lorenzo Bodoni. V razredu Super maxi jadrnic je Mitja Kosmina zasedel prvo mesto. V skupini si je odlično šesto mesto prijadral tudi Jure Orel na jadrnici VOR 60.  

Odlično je jadrala tudi slovenska jadrnica Scorpio. Pri dolžini 13.35 m je ravno polovico krajša od zmagovalke. A vrhunskega krmarja Iztoka Krupmapa ta razlika nikakor ni ovirala. S svojo ekipo je v cilj priplul kot sedmi. Med 2101 jadrnicami jih je le 6 jadralo hitreje. V svoji kategoriji je s svojo jadrnico tipa RC44 osvojil prvo mesto. Sledil mu je Italijan Marino Quaiat z jadrnico enakega tipa. Tretje mesto v skupini si je prijadral prav tako slovenski skiper Uroš Žvan s svojo jadrnico Megaenergija. Zelo dobro je jadral tudi Goran Djordjevič iz kluba Loka Timing in zasedel odlično 50 mesto v skupni kategoriji. V svoji skupini je zasedel odlično 14 mesto, in peto mesto med potovalnimi in slovenskimi jadrnicami. Med slovenskimi potovalnimi jadrnicami pa je v cilj priplul najhitreje. 

Prvo mesto v kategoriji Maxi jadrnic je zopet pripadlo slovenski posadki. Legendarni Dušan Puh je na svoji jadrnici Adriatic Europa, premagal vso konkurenco. Ciljno črto je sicer prečkal kot enajst, kar pa je zadostovali za zmago v kategoriji.

Foto: FB Maxi Jena, Barcolana.it