Flota jadrnic Volvo Ocean Race je včeraj zaplula v področje Doldrums. Razlike med ekipami so se zmanjšale.

Področje Doldrums, ki slovi po svoji muhavosti, šibkih vetrovih in morebitnih hitrim spremembam vremena je združilo jadralce na Atlantiku. Hitrosti vetra so se včeraj zjutraj zmanjšale na 10 vozlov vzhodnika kar je omogočilo najpočasnejšim ekipam, da so se približale vodilnim. Razlike med njimi so se zmanjšale za več kot polovico. Če je bila dan poprej razlika med najhitrejšo in najpočasnejšo jadrnico 120 nmi, se je v področju Doldrums zmanjšala na vsega 50 nmi. Vodilne štiri ekipe so se približale druga drugi, tako blizu, da so se lahko opazovali. Najhitreje je plula ekipa Dongfeng. Ekipa MAPFRE jim je dihala za ovratnik in se približala na vsega 1 nmi. Tudi Vestas je jadral odlično. Do vodilnih jih je ločilo je 5 nmi. Brunel je uspel zaostanek zmanjšati na vsega 9 nmi. Akzonobel je plul dobrih 5 nmi za četrto ekipo. Ekipi Turn the Tide on Plastic in Sun Hung Kai/Scallywag sta svoj zaostanek za vodilnimi zmanjšali na polovico.

Dnevno dogajanje 14.11.2017

Ponedeljek, 13.11.2017

Včeraj proti večeru (lokalni čas) so vse ekipe uspešno prejadrale področje Doldrums in se že približujejo južni polobli. Ob 11.00 uri jih je do ekvatorja ločilo le še pol stopinje. Vetrovi so se zopet okrepili in pihajo s hitrostmi okrog 15 vozlov, kar zadostuje za plovbo s hitrostmi med 12 in 14 vozli. Do cilja etape jih loči še 360 nmi.

Navigator Juan Vila z jadrnice MAPFRE, ki pluje na drugem mestu, je po prehodu področja Doldrums zapisal:

»Izpluli smo iz področja Doldrums. Plujemo v smeri jugozahod v stabilnih vetrovih vzhodnih smeri. Področje Doldrums smo prepluli brez težav. Nismo pričakovali, da bi vetra zmanjkalo za daljše obdobje. Ponoči so vetrovi res oslabeli, a le za 30 min. Jadrnice so se približale druga drugi. Imeli smo nekaj ploh. Nekatere so se razvile v nevihte, ki jih je spremljal veter in močan dež. Vetrovi so spreminjali smeri in skrbeli, da nam na krovu ni bilo dolgčas. Jugovzhodni vetrovi so pričeli pihati zjutraj. Ko smo zapluli pod zadnjim robom oblakov, smo vedeli, da smo prečkali področje. Nebo se je razjasnilo. Le tu in tam so se pojavile krajevne padavine. Trenutno imamo dobre pogoje za plovbo in uživamo.«

 

Torek, 14.11.2017

V dosedanjih regatah je bil otok Fernando de Noronha kontrolna točka. Otok, ki se nahaja le 200 nmi severovzhodno od brazilske obale, so morali obpluti po njegovi zahodni strani. Letos prvič to ni bilo potrebno. Ekipe so se same odločile, kje bodo plule proti jugu. Zaradi vremenskih razmer, ki v tem času vladajo na Atlantiku, pa se je zopet izkazalo, da je plovba iz Evrope proti južni Afriki najbolj smiselna prav preko tega področja, čeprav morajo jadralci dvakrat prečkati Atlantski ocean. Ponoči so vse ekipe plule mimo otoka. Ker letos ni bilo nujno pluti po zahodni strani, so pluli vzhodno. A razlika ni bila velika. Pluli so manj kot 100 nmi vzhodno in plovba ni bistveno krajša.

Kaj se je včeraj dogajalo na plovilih?

Vse posadke so včeraj prečkale ekvator. Na krovi so bili nekateri jadralci, ki so ga prečkali prvič. Leta 1832 je slavni znanstvenik Charles Darwin uvedel tradicijo krsta vseh mornarjev, ki so prvič zapluli iz severne poloble na južno. Usta so jim napolnili s smolo in barvo, nato pa so jih potopili v sod vode. Tradicijo je potrebno spoštovati tudi na Volvo Ocean Race regati. Zato je vse ekipe obiskal bog morja Neptun ter krstil tiste, ki so ekvator prečkali prvič. Ker na jadrnicah ni barve in smole, so novince premazali z ostanki hrane, ki so bili pomešani z kosi letečih rib, ki so priletele na krov. Da bo krst učinkovit, so jim oblikovali kreativne pričeske.

Sreda, 15.11.2017

Kaj se dogaja na Atlantiku? Pravzaprav ne veliko. Presenetljivo še vedno vse jadrnice plujejo v smeri jugozahoda in so vse bliže brazilski obali. Približujejo se mestu SalvadorVrstni red se v 24 urah ni spremenil prav veliko. Ekipa Vestas je zdrsnila s tretjega na peto mesto, ekipa Akzonobel pa se je iz petega povzpela na tretje in svoj zaostanek za vodilno ekipo Dongfeng zmanjšala za 20 nmi. Zaradi zelo izenačenih pogojev plovbe so razlike men celotno floto spet manjše. Dongfeng na prvem mestu do cilja loči še 3155 nmi. Trenutno zadnja ekipa Sun Hung Kai/Scallywag je svoj zaostanek zmanjšala in zaostaja le še 53 nmi. Zelo dobo trenutno kaže ekipi AkzoNobel. Cilju etape v  Južno Afriški republiki so se približali več kot ostale ekipe, ker plujejo najbolj vzhodno. Spremembe na vodilnih mestih se bodo zgodile v trenutku, ko se bodo ekipe začele obračati proti vzhodu. Odločitev bo ključnega pomena. Glede na trenutne vremenske razmere je možno, da bodo izkoristili ugoden veter na jugu Atlantika.

Trenutno stanje - 16.11.2017 ob 09:00

Ruleta na južnem Atlantiku se nadaljuje. Ekipa AkzoNobel pluje najbolj vzhodno in se je zavihtela na vodilno mesto. Celotna folta pluje vzhodno od brazilske obale proti 20 vzporedniku nekje med Salvadorejem in Riom de Janeirom. Trenutno še plujejo v vetrovih, ki dosegajo hitrosti med 12 in 18 vozli. Omogočajo plovbo s hitrostjo med 12 in 19 vozli. Ekipe Dongfeng, MAPFRE, Brunel in Vestas so sicer najjužneje a bolj zahodno od ekip AkzoNobel, Turn the Tide on Plastic in Sun Hung Kai/Scallywag.  Katera taktika se bo izkazala za najboljšo, bomo videli, ko bodo ekipe prisiljene obrniti proti vzhodu, cilju v Capetownu. Ekipe, ki plujejo najbolj zahodno računajo na vetrove na južnem oceanu, ki jih bodo ponesli proti vzhodu. Če bo ekipa AkzoNobel skrajšala plovbo za nekaj milj in si priborila odločujočo prednost, bomo videli v naslednjih dneh. 

  Mesto Ekipa Razdalja do cilja  
  1.  AkzoNobel 2949 nmi  
  2. The Tide on Plastic  +26,8 nmi  
  3. Sun Hung Kai/Scallywag  +28,8 nmi  
  4. MAPFRE   +29,6 nmi  
  5. Dongfeng  +32,9 nmi  
  6. Brunel +40,0 nmi  
  7. Vestas  +53,9 nmi