MAPFRE zmagala na regati pred Guangzhou, 3.2.2018

Na vodelinem mestu razvrstitve priobalnih regat je nova ekipa. Dosedanjo vodilno ekipo Dongfeng je zamenjala ekipa MAPFRE. Na regati pred kitajskim mestom Guangzhiu so ciljno črto prejadrali kot prvi in se zavihteli na skupno prvo mesto.

Regata se je začela zelo razburljivo. Ekipa Dongfeng, ki je hotela pred domačim občinstvom prikazati kar najboljšo predstavo je štartno črto prečkala prezgodaj. Enako napako je naredila tudi ekipa Sun Hung Kai/Scallywag. Ekipa Scallywag se je uspela hitro vrniti in ponovno štartati, medtem ko se je domača ekipa zataknila v sidrno vrv štartne oznake. Ko so se uspeli rešiti, je bila flota že več 100 metrov v regatnem polju.

Ekipa MAPFRE je pričela dobro. Prednost pred zasledovalci so stalno povečevali. Za drugo mesto sta se borili jadrnici Brunel in AkzoNobel.  Ekipi sta v prvih treh obratih  večkrat zamenjali poziciji. V zadnji plovbi z vetrom je ekipa Brunel, s Peterom  Burlingom, zmagovalcem Pokala Amerike za krmilom, pridobila nekaj prednosti in si zagotovila drugo mesto.

Ekipa Scallywag, ki je bila na prvi oznaki tretja, je nekoliko zaostala in regato končala na četrtem mestu. Ekipa Dongfeng, se je ves čas trudila, da popravi napako, ki so jo naredili na štartu. Zaostanek za ekipo Turn the Tide on Plastic se je na vsakem obratu zmanjševal. A skiperka Dee Caffari je uspela prednost obraniti in končati kot peta. Domačini, ekipa Dongfeng, je končala na šestem mestu.

Po današnji regati sta si v skupnem seštevku priobalnih regat mesti zamenjali ekipi Dongfeng in MAPFRE ter ekipi Sun Hung Kai/Scallywag ter Vestas. Ekipa Vestas zaradi poškodb jadrnice v trku z ribiško ladjo ni nastopila na priobalni regati v Hong Kong-u in danes v Goungzhou.

Posnetek celotne regate pred mestom Guangzhou

 

Petek, 2.2.2018

Jutri bo pred kitajskim mestom Guangzhou potekala peta priobalna regata letošnje Volvo Ocean Race. Pričela se bo ob 15.00 uri po lokalnem času oziroma 7.00 (UTC). Tokrat direkten prenos regate ne bo možen zaradi tehničnih omejitev. Posnetek regate bo na voljo ob 23.00 po lokalnem lasu oziroma 15.00 UTC.

Flota sedmih jadrnic je med tednom opravila transfer iz Hongkonga in odplula v mesto Guangzhou. V trenutni skupni razvrstitvi priobalnih regat vodi ekipa Dongfeng s 25 točkami. Ekipa MAPFRE ima enako število točk, a je uvrščena na drugo mesto, ker ima manj zmag kot vodilna ekipa. Tretja je ekipa Brunel s 17 točkami, najslabše pa trenutno kaže ekipi Turn the Tide on Plastic s sedmimi točkami.

Po zaključeni regati bodo ekipe zopet opravile transfer do mesta Hong Kong. Tu se bo 7.2.2018 pričela šesta etapa. Jadralci se bodo odpravili na 6100 nmi dolgo plovbo proti novozelandskemu mestu Auckland.

Priobalno regato bomo spremljali v celoti. Vse informacije bodo objavljene na tem mestu.

Trenutna razvrstitev po petih priobalnih regatah:

  Mesto Ekipa / Regata Alicante Lisbon Cape Town Hong Kong Guangzhou Skupno  
  1 MAPFRE 7 6 6 6 7 32  
  2 Dongfeng Race Team 6 5 5 5 2 27  
  3 Team Brunel 4 7 2 4 6 23  
  4 AkzoNobel 2 4 5 5 5 21  
  5 Sun Hung Kai/Scallywag 3 3 1 3 4 13  
  6 Vestas 11th Hour Racing 5 3 4 0 0 12  
  7 Turn the Tide on Plastic 1 1 3 2 3 10