Jadralni klub Olimpic je izolski in širši svet jadralnega športa obogatil z novo navigacijsko regato za velike, regatno potovalne jadrnice, ki veljajo za lepotice v svetu jadranju. Jadrnice so razvrščene v šestih jadralnih razredih: razred Maxi (več kot 16 m dolžine) in preostalih pet razredov, v katerih so razporejene po dolžinah med (največ) 16 m in (najmanj) 5,75 m.  Ragta je bila prva izmed sedmih, ki v letošnjem letu šteje za Pokal Slovenija.

Organizacija takšne regata je bila v organizacijskem smislu prva tudi za Jadralni klub Olimpic, vendar po mnenju udeležencev odlično izpeljana, skupnemu zadovoljstvu pa so botrovale tudi ugodne vetrovne razmere s tako imenovanim  “falš” maestralom, ki piha nekoliko bolj z zahoda zaradi juga ob obali Istre.

Lepotice so s štartne linije pred Izolo v orco proti Piranu, da bi po obratu okrog oceanografske boje še bolj zažarele v svoji lepoti z razpetimi genakerji in špinakerji vseh barv. Tako živo pisane so preplule prehodni cilj in nadaljevale proti zadnjemu obratu na boji pri Moletu, da bi se zatem ponovno z orco vrnile v Izolo do cilja. Prava paša za oči za vse, ki so lahko od blizu in daleč spremljali ta napet športni boj za prevlado nad tekmeci, ki je postregel z naslednjimi zmagovalci:

MAXI in SKUPNO:  1. mesto: Adriatic Europa, Dušan Puh, JK Piranski zaliv

RAZRED 1 regatne: 1. mesto: Generali, Samo Žvan, JD Mariborčanka

RAZRED 1 potovalne: 1. mesto: Taia 2 & White Goose, Goran Djordjevič JK Loka Timing

RAZRED 2 potovalne: 1. mesto: Ahil, Mile Vilar, SK Kobilica

RAZRED 3 regatne: 1. mesto: 3 (tri), Andraj Jereb, NK Merkur Idrija

RAZRED 3 potovalne: 1. mesto: Mesto Novo Mesto, Sašo Novakovič, JK Novo Mesto

RAZRED 4 potovalne: 1. mesto: Freya, Samo Kanelopulus, JK Horizont

RAZRED 5 regatne: 1. mesto: Little Big Man, Marko Potisek, JK Maestral

RAZRED 5 potovalne: 1. mesto: Palada, Nataša Jerkovič, Gibanica

Tekst in foto: Aleš Rebec, JK OLIMPIC