Pred dvema mesecema smo v članku Kako učinkovito zaščititi plovilo pred umazanijo pisali o novi zaščiti plovil na osnovi nano tehnologije. 

Pri vsakem novem izdelku se vedno vprašamo, ali resnično deluje tako kot ga oglašujejo. Pa najprej poglejmo, zakaj bi čistila, zaščite in izolacije na osnovi nano tehnologije delovale bolje od do sedaj poznanih. 

Vsaka površina materiala, pa naj bo še tako gladka, ima na mikroskopski ravni zelo neravno površino. Ima številne pore v katere se nabere umazanija, voda ali olje. Le te z navadnimi čistili zelo težko očistimo, ali pa je to celo nemogoče. Sredstva, ki delujejo na osnovi nano tehnologije pa imajo to možnost, da prodrejo v pore. Delujejo na molekularni ravni. Prodrejo lahko globoko v mikro pore na samo površino materiala. Istočasno pore zatesnijo in izdelajo neviden film, ki preprečuje nadaljnji dostop umazanije. Vse to se zgodi le v nekaj sekundah po nanosu zaščite na površino.

Zaščita seveda ni večna a je vseeno trajna. Ob normalni uporabi zaščitenih površin, bo zdržala najmanj eno leto in več, nato pa bo nanos potrebno ponoviti.

Katere površine na plovilu lahko zaščitimo z nano tehnologijo?

Na plovilu imamo različne materiale, ki različno reagirajo ob prisotnosti morske vode, močnih sončnih žarkov ter umazanije, ki jo prinese veter. Vsako pomlad se jezimo, ker so bele plastične površine umazane, polne so črnih črt po katerih se je stekala umazana deževnica. Vemo, kako težko jih je očistiti. Šamponi jih odstranijo a ne v celoti. Kljub temu, da je površina na izgled ravna, pa ima mikro pore iz katerih umazanije ne moremo odstraniti. Pomaga le poliranje. Temu se lahko izognemo s premazom z Tekočim steklom. Ta bo mikropore zapolnil in dodal tanek in neviden film ter preprečil nadaljnje nabiranje nečistoč.

Naslednje površine, ki povzročajo preglavice so ograje, pripone, bitve in ostali elementi iz nerjavečega jekla. No seveda nobeno nerjaveče jeklo v resnici ne rjavi. Ne glede na to, kako kakovostno je bo vsako pomlad na njemu veliko rjavih madežev, ki jih bo potrebno polirati. Tekoče steklo bo površino zaščitilo, preprečilo dostop vodi in rjavenja ne bo. Z njim lahko zaščitimo tudi lesene površine, ki so na plovilih večinoma izdelane iz tikovine. Tikovina na krovu bo dlje časa ostale sveža, voda se ne bo zadrževala na njej in se bo hitreje sušila. Čiščenje bo enostavno in krtače skoraj ne boste potrebovali. Enako je s stopnicami, ročaji in drugimi lesenimi deli na krovu in pod njim.

Kaj pravijo o Tekočem steklu najzahtevnejši uporabniki

In tretja površina na katero nikakor ne smemo pozabiti so ponjave. Le te so izpostavljene močnim UV žarkom, ter pršcu slane vode. Zaradi obojega hitro izgubijo svojo elastičnost in vodoodpornost. Že po letu ali dveh skoznje počasi pronica voda in v dežju pod ponjavo nismo več suhi. Za zaščito blaga obstaja posebna vrsta tekočega stekla, ki bo življenjsko dobo ponjave močno podaljšal in zmanjšal stroške zamenjave. Ob vsakoletni uporabi bo ponjava vodotesna še dolgo let.

Takoj po objavi članka na naši spletni strani, se je za zaščito plovila odločil legendarni slovenski jadralec Dušan Puh. Z njegovo ekipo se udeležujejo najbolj zahtevnih regat na Jadranu. Jadrnica Adriatic Europa, ki je izdelana iz karbona mora biti vedno zelo dobro pripravljena za doseganje vrhunskih rezultatov. O zaščiti tekoče steklo je Dušan Puh povedal: »Vsaka malenkost na plovilu pripomore k dobremu rezultatu. Zato smo se odločili za zaščito s Tekočim steklom. Površina plovila bolj gladka in odbija vodo. Strah, da bo na plovilu drselo je bil popolnoma odveč. Premaz je nedvomno pripomogel k prvim dvem zmagam na letošnjih regatah.

Dušan Puh in njegova Adriatic Europa ni edina regatna jadrnica, ki je uporabila zaščito Tekoče steklo. Zanjo so se odločile tudi nekatere druge posadke, ki bodo o svojih izkušnjah govorile po zaključenih prvih regatah.

Vse informacije na: http://www.tekocesteklo.si/, tel.: 041 610 996