Od petka, 19. maja, do nedelje, 21. maja 2017,  je Jadralni klub Pirat iz Portoroža znova gostil regato za jadralni enosed Moth. V Portorožu smo tako bili priča drugemu v nizu štirih aktov regate Eurocup 2017. Podobno kot lani, ko je Slovenija prvič gostila regato tega razreda, je bil tudi tokratni dogodek za vse ljubitelje te izjemne jadrnice veliko doživetje.

V petek so jadralci razreda Moth v lepem in sončnem vremenu odjadrali štiri plove. V soboto smo v spremenljivem, pretežno deževnem vremenu uspeli izpeljati le dva plova. Zadnji dan pa je bilo vreme znova na strani »letečih vešč«, ki so se jadroma pognale v zadnje tri plove. Organizatorji so bili izredno zadovoljni, saj so kljub sobotnim vremenskim nevšečnostim uspeli izpeljati skupno devet plovov.

Zmagal je Švicar Adriano Petrino, enako število točk je dosegel drugo uvrščeni Avstrijec Max Stelzl tretji pa se je uvrstil Italijan Marco Lanulfi.

Naše barve sta zastopala Luka Tomori iz JK Pirat, ki je tudi najbolj zaslužen, da je Slovenija pričela gostiti regato tega razreda (zaključil je na 12. mestu) ter Andraž Jadek (JK Olimpic), ki je bil na koncu 14. v konkurenci 15 jadralcev. Ostali jadralci so v Portorož prišli iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Nemčije in Švice.

Eurocup je največja organizirana serija regat za razred Moth, ki se je udeležujejo posadke iz vse Evrope. Koledar vključuje pet regat, prva se je odvijala v Avstriji, druga se je ta konec tedna odvijala v Sloveniji. Sledile bodo regate v Nemčiji, svetovno prvenstvo na Gardskem jezeru v Italiji, sezona pa se bo zaključila z oktobrsko regato v Punta Ali v Italiji.

Prvi, ki je pri nas zajadral na Mothu, je bil trikratni olimpijec v razredu 470 Tomaž Čopi, ki je na svetovnem prvenstvu razreda Moth v Dubaju leta 2010 zasedel odlično 11. mesto v konkurenci 43 jadralcev. Tomaž sicer v tem razredu ne jadra več, imamo pa sedaj tri aktivne jadralce, dva sta nastopila tudi na tokratni regati.

V JK Pirat so zelo zadovoljni s celotnim izkupičkom regate, predvsem tudi zaradi številnih pohval s strani udeležencev. Tako si utrjujejo ugled dobrega organizatorja in upajo, da bodo postali stalno prizorišče regat v organizaciji Eurocup Moth.

Foto in tekst: JK Pirat Portorož