Ameriška obalna straža bo sodelovala pri testiranju izvenkrmnih dieselskih motorjev, ki jih razvija in izdeluje britansko podjetje COX Powertrain.

O dieselskih motorjih COX, ki razvijejo zavidljivih 300 KM, smo že pisali v članku Prihajajo izvenkrmni dieselski motorji s 300 KM - CXO300. Ker bodo prvi motorji kmalu na trgu, je proizvajalec osnoval raziskovalno skupino CRADA, ki bo skrbela za testiranje in nadaljnji razvoj motorjev. Skupini se je sedaj pridružila Ameriška obalna straža, ki bo nove motorje dodobra preizkusila v najbolj zahtevnih pogojih.

Povpraševanje po izvenkrmnih dieselskih motorjih je začelo strmo naraščati zaradi novega pravila NATA, ki uvaja politiko ene vrste goriva na vseh plovilih. Ker vse večje ladje uporabljajo dieselsko gorivo, ga bodo morali uporabljati tudi pomožni čolni teh plovil. Glede na napovedi, se bo bencin dolgoročno poslovil z vseh vojaških in policijskih plovil v zvezi NATO.

Motorji COX Powertrain naj bi zagotavljali med 20 in 25% nižjo porabo. Tako bo operativni doseg plovil pri isti teži goriva močno povečan, hkrati pa se bodo zmanjšale emisije izpušnih plinov.

Zanimanje za motorje je poleg Ameriške obalne straže pokazala tudi že Ameriška mornarica, v Evropi se zanje zanima Švedska na drugem koncu sveta, pa si jih želijo tudi Avstralci.

Prvi testi se bodo pričeli v kratkem. Na eno izmed standardnih plovil Ameriške obalne straže bodo namestili dva motorja COX300. Na plovila bo nameščena tudi vsa potrebna oprema za nadzor nad močjo motorjev, porabo, hitrostjo plovbe in emisijami. Testi bodo potekali šest mesecev. V tem obdobju se bo poleg klasičnih parametrov pokazala tudi zanesljivost motorjev in kolikšni bodo dejanski stroški vzdrževanja.

O rezultatih bomo poročali, takoj ko bodo na voljo.