V nedeljo se je zaključi že 40. jubilejni Festival plovil v Cannesu. Zaradi svoje obsežnosti je potekal kar v dveh pristaniščih.

Med 12. in 17.9. je potekal jubilejni, že 40. Festival plovil v Cannesu. O njem lahko govorimo le v presežkih. Preko 600 plovil je bilo razstavljenih v pristaniščih Vieux in Pierre Canto. Obiskovalci so si lahko ogledali vse od najmanjšega plovila, slovenskega proizvajalca, ki v dolžino meri le dober meter, pa vse do največje jahte, ki v dolžino meri 65 m. Skupno se je predstavilo 516 razstavljavcev. Kot se za Cannes spodobi, so prikazali številne premiere. Med 214 plovili, ki so bila v Evropi prikazana prvič, je bilo tudi 108 svetovnih premier. Med njimi so bile 103 jadrnice, 43 večtrupnih plovil in 67 motornih plovil.

Pristanišče Vieux je bilo razdeljeno na osem delov. V galeriji prestiža so se predstavile številne renomirane blagovne znamke s ponudbo luksuznih izdelkov. V Palači festivala so se predstavili navtični arhitekti, oblikovalci, marine, ponudniki servisnih dejavnosti, navtične opreme in izdelovalci notranje opreme. Med njimi je bilo tudi eno izmed štirih slovenskih podjetij na salonu, Home Yacht, ki izdeluje luksuzno tekstilne izdelke in ležišča za jahte. Poseben podaljšek je bil namenjen privezu največjih in najbolj luksuznih plovil, ki so v dolžino merila med 25 in 65 metri. V vzhodnem delu pristanišča so se predstavile največje ladjedelnice, ki proizvajajo velike luksuzne motorne jahte. Tu so bili Pershing, Feretti, Riva, Mangusta, Dominator, Maiora in še bi lahko naštevali. V pristanišču Saint Pierre so se predstavile ladjedelnice Bavaria, Jeanneau, Beneteau, Dufour, Hanse tako s ponudbo jadrnic, kakor tudi motornih plovil. Poseben oddelek je bil namenjen večtrupim plovilom. Lagoon je predstavil večino palete svojih plovil, razstavljeni pa so bili tudi trije luksuzni katamarani ladjedelnice Sunreef Yachts. V delu pristanišča imenovanem Max Laubeuf, kjer se je prvič odvijal Cannski navtični sejem, so bila predstavljena plovila dolžine od 10 do 20 m. Pred natanko 40 leti so v tem delu prikazali le skromnih 30 plovil. Danes je iz majhnega sejma zrasel v pravi festival oziroma v enega največjih natičnih salonov v Evropi.

Tokrat objavljamo nekaj fotografij sejma. V naslednjem tednu pa se bomo posvetili enemu sklopu plovil in jih predstavili nekoliko bolj podrobno.