Do pričetka letošnje regate Volvo Ocean Race nas loči le še 20 dni.

Volvo Ocean Race, ki velja za eno najtežjih regat na svetu, se bo pričela 14. oktobra v španskem mestu Alicante. Otvoritvena regata bo potekala v akvatoriju pred mestom, jadranje po odprtem morju pa se bo pričelo teden dni kasneje, 22.10.2017.

Letošnja regata Volvo Ocean Race bo še bolj zahtevna od dosedanjih. Letos bodo ekipe morale prejadrati kar trikrat toliko milj v južnem oceanu, kot so jih v zadnjih edicijah. Celotna regata bo sestavljena iz enajstih etap in ustavili se bodo kar v 13 mestih.

22.10.2017 bo sedem ekip izplulo iz španskega mesta Alicante na prvo etapo do portugalske Lizbone. Etapo bo 700 nmi dolgo ogrevanje ekip pred prvo pravo in zahtevno etapo. Iz Lizbone bodo 5.11. izpluli preko Atlantika do Cape Towna v Južno Afriški Republiki. Ocean bodo morali prečkati dvakrat. Najprej bodo pluli proti jugozahodu, do severovzhodne obale Brazilije, kjer bodo obpluli kontrolno točko, nato pa se obrnili proti jugovzhodu in prepluli še južni Atlantik. Na 7000 dolgi plovbi bodo prečkali številne klimatske cone. Najprej bodo prečkali tako imenovane Konjske širine, Doldrums, Zahodno nevihtno področje in področje visokega zračnega pritiska St. Helena.

Tretja etapa od Cape Towna do Melburna bo dolga 6500 nmi in je enaka delu originalne regate Whitbread Round the World Race. Vsaka milja bo poseben izziv za ekipe. Za razliko od prejšnje etape, bodo tu pluli le v enem klimatskem področju. Spremljalo jih bo spremenljivo vreme in nevihte iz zahodnih smeri. Četrta etapa bo potekali v smeri severozahoda. Iz Melbourna bodo obpluli vzhodno Avstralijo nato pa se obrnili proti Honk Kongu. Na 6000 nmi bodo zopet zamenjali številne klimatske cone. Iz sistema z nizkim zračnim pritiskom, bodo zapluli v subtropsko področje visokega pritiska med 30 in 38 stopinjami južne zemljepisne širine. Ko se bodo približali ekvatorju, se bodo ponovno srečali s področjem Doldrums. Zelo pomembno bo izplutje iz Koralnega morja, ko se bodo srečali s konstantnimi zahodnimi vetrovi. Na etapi obstaja nevarnost, da jih ujame kakšen tropski ciklon.

Peta etapa bo najkrajša in se ne bo točkovala. Ekipe bodo opravile le transfer do mesta Guangzhou, kjer bo potekala priobalna regata. Nato se bodo zopet vrnile Hong Kong, kjer se bo pričela šesta etapa. Prepluti bo potrebno 6100 nmi do Novozelandskega Aucklanda. Plovba bo podobna četrti etapi. Zopet se bodo zvrstile različne klimatske cone a tokrat v drugem vrstnem redu. Sledila bo sedma in hkrati najdaljša etapa. Plovba bo potekali proti jugovzhodu preko Pacifika. Obpluti bo potrebno zloglasni rt Horn in pristati v mestu Itajai v Braziliji. 7600 dolga plovba bo neprizanesljiva. Pridobljene točke se bodo štele dvakratno. Pluli bodo v sistemu nizkega zračnega pritiska, ki se premika iz zahoda proti vzhodu in se meša s področji nizkega zračnega pritiska, ki se gibljejo okrog Antarktike. Rt Horn je vedno poglavje zase. Področje nizkega zračnega tlaka z južnega oceana se med jugom Južne Amerike in Antarktiko stisne. Ker so vode med obema plitvejše, vetrovi povzročajo eno najbolj razburkanih področij na svetu. Plovba mimo rta bo izziv vsem jadralcem. Šele, ko se bodo pričeli Falkandskemu otočju, se bo napetost zmanjšala in ekipe bodo lažje zadihale.

Osma etapa bo potekala proti severu. Iz Brazilije bodo pluli preko številnih klimatskih področij, do mesta Newport na severu ZDA. 5700 nmi dolga etapa bo zadnja, kjer bo sprememba vremena nekaj povsem samoumevnega. Zopet se bodo srečali s področjem visokega zračnega pritiska Sv. Helena, konstantnimi zahodnimi vetrovi, področjem Doldrums, Azorskim področjem visokega tlaka. Na etapi bodo na jadranje vplivali tudi močno morski tokovi. Najprej bodo pluli v področju Brazilskega toka, ki teče v smeri juga vse od obale Recife do Buenos Airesa. Drugi močan morski tok jih bo zajel v področju Mehiškega zaliva in jih spremljal ob vzhodni obali ZDA. Zalivski tok je močan tok tople morske vode, ki teče od severovzhoda zaliva ob vzhodni obali, preden se obrne proti vzhodu preko Atlantika in doseže obale Evrope.

Deveta etapa iz Newporta proti Cardiffu bo dolga 3300 nmi. Ekipe bodo ponovno preplule Atlantski ocena in se vrnile na zaključek regate v Evropi. Pričetek etape ja planiran za 20. maj 2018. Po prihodu v Evropo bosta ekipe čakali le še dve krajši etapi. Deseta, v dolžini 1300 nmi bo potekalo ob zahodnih obalah Velike Britanije in se bo končala v Gothenburgu, zadnja, enajsta pa bo dolga 700 nmi in se bo končala v Hagu, kjer bomo dobili zmagovalca regate.

Regato bomo v celoti spremljali tudi na naši spletni strani. Obveščali vas bomo o vsem dogajanju, zato vas vabimo, da nas redno spremljate.