Letošnjo regato Mrduja, ki je potekala 7.10.2017 je zaznamovala močna burja, lomljenje jamborov, trganje jader, več padcev članov posadke v morje in celo prevračanje in potopitev plovil.

Mrdujska regata je ena večjih, če ne celo največja regata na Hrvaškem. V letošnjem letu se je regate udeležilo 191 jadrnic. Močna burja, ki je pihala na splitskem področju je floto močno zdesetkala. Pihala je s hitrostjo 30 vozlov, sunki pa so dosegali tudi 50 vozlov in več. Večina flote, ki je štartala pred luko Split, je dosegla otok Mrduja pred Splitskimi vrati, a v cilj jih je priplulo zgolj 55.

Zaradi močnih sunkov vetra so se poškodbe na jadrnicah vrstile druga za drugo. Lomili so se jambori, trgala so se jadra. Tri jadrnice so se prevrnile in ena se je celo potopila. No k sreči so vsi jadralci nesreče preživeli, posadka jadrnice »Remoker«, ki se je potopila, pa je zaupala svojo zgodbo novinarki Slobodne Dalmacije, Sandri Berčot.

Na jadrnici Remorker je plula tričlanska posadka. Za krmilom je bil 41 letni Ozren Marušič, v posadki pa še 34 letni Martin Mikelič in Duje Dobronič, 15 letni dijak Pomorske šole iz Splita. Ko so pluli na oddaljenosti približno 500 m do rta Gomilica, je vanje priletel sunek vetra. S premcem so zarili globoko v morje in najmlajšega člana posadke je vrglo z jadrnice. Duje se je takoj po padcu nasmejal in pokazal dvignjen palec, da sta sojadralca vedela, da je z njim vse vredu. Sporočila sta mu, da se bosta takoj vrnila ponj. Ker ni bil poškodovan, je začel plavati proti jadrnici. Martin in Ozren sta spustila glavno jadro a v tistem trenutku se je v prednje jadro uprl sunek vetra, ki je pošteno presegel 50 vozlov. Tudi Martina in Ozrena je vrglo v morje. Takoj za tem jih je zalil še več kot 1,5m visok val in izgubila sta vizualni stik z tretjim članom posadke. Jadrnica se je prevrnila. Ozren se je poizkušal potopiti in zaplavati v kabino, da bi se dokopal do radijske postaje in telefona ter poklical na pomoč. Številne vrvi okrog njegove glave, jadrnica, ki je poskakovala po valovih in ladijska oprema so mu preprečile, da bi uspel. Vrniti se je moral ven. Ozrenu in Martinu ni preostalo drugega, kot da se primeta za prevrnjeno jadrnico in čakata na pomoč.

Mimo njih je kmalu priplula najeta jadrnica s posadko. Na vse moči sta se trudila, da bi priklicala pomoč, a se posadka jadrnice ni odzvala. Kljub temu, da so bili le 30 m oddaljeni od njih, so le nadaljevali s plovbo. Z reševanjem niso niti poizkušali. K sreči je kmalu mimo priplul jadralec Tiho Josipovič iz Jadralnega kluba Split, ki je prav tako nastopal na regati. Nemudoma je priskočil na pomoč. Zaradi visokih valov sta se oba brodolomca le stežka povzpela na krov jadrnice »Nanar 2«. Ko sta bila varno na krovu, so nemudoma poklicali na pomoč, ker je član posadke v morju in potrebujejo reševanje.

K sreči, je le nekaj minut kasneje, kot so sami poklicali na pomoč, v center za reševanje klicala tudi mama brodolomca Duja. Sporočila je veselo novico, da je fant sam priplaval do rta Gomilice in srečal ekipo jadrnice Stella Polaris, ki je na rtu nasedla. Po vse brodolomce je prišel gumenjak Gorske reševalne službe in jih odpeljal v Sutivan na otoku Brač.  

Rt Gomilica je bil usoden tudi za posadko jadrnice »Republika Broč«, ki se ja pred njim prevrnila. Rešila jih je posadka jadrnice »Filomena«, ki jih je z močne burje potegnila v zavetrje rta in rešila posadko.

Po vseh pripetljajih v močni burji je 55 posadkam uspelo pripluti do cilja pred luko Split. Najhitrejša jadrnica je bila Tutta Trieste, ki jo je krmaril Miloš Radonjič. Z zaostankom osmih minut je ciljno črto prečkal Toni Bulaja na jadrnici Ola, tretje mesto pa je pripadlo Fatamorgani, ki jo je krmaril Mate Arapov.

Prvih osem posadk v cilju (pričetek regate ob 11.00): 

1. Tutta Trieste 2 (13:35:42)
2. Ola (13:43:11)
3. Fatamorgana 2 (13:51:41)
4. Toto (13:53:13)
5. Gringo 2 (13:53:20)
6. Orion 2 (13:54:52)
7. Bare (13:55:44)
8. Barba Branko (13:59:30)

Vir: JK Labud, Slobodna Dalmacija