Liam Orel, JureOrel, JZS, FINN

Danes se je v Cádizu v Španiji končalo Evropskego prvenstvo razreda finn, ki se ga je udeležilo 96 jadralcev razreda finn iz 33 držav, med njimi 12 olimpijcev iz Ria, trije nekdanji svetovni prvaki in trije nekdanji evropski prvaki, tudi branilec naslova evropskega prvaka Jonathan Lobert iz Francije in bronasti medalist iz Londona leta 2012.

Iz Slovenije sta se Evropskega prvenstva udeležila naša mlada finnaša, brata Jan in Liam Orel, ter med skoraj 100 jadri razreda finn na koncu zasedla Liam Orel 56. mesto, Jan Orel pa 61. mesto, če upoštevamo le evropsko floto 74 jadralcev pa sta bila na 44. in 49. mestu.

Od ponedeljka do petka, 12. do 16. marca, je bilo načrtovanih 10 regat - po dve na dan, nato pa sobotna regata za medalje in finalna regata za vse ostale. Zaradi izjemno zahtevnih razmer so organizatorji uspeli izpeljati le 8 regat do petka, nato pa v soboto samo regato za medalje med najboljšimi desetimi, za ostale pa finalna regata pri vetru z močjo 30 vozlov ni bila izvedena.

Liam Orel, JureOrel, JZS, FINN
Jan Orel (SLO99) v Cádizu

Naša mlada jadralca Liam in Jan Orel sta na tem prvenstvu jadrala dobro ter vseskozi ostajala pri vrhu druge polovice celotne flote. V izjemno zahtevnih pogojih sta bila prave bitke na valovih.

"Val se dvigne do 3-4m, na njem pa še nekaj manjših od 1-1,5m. Izkušnje so sicer enkratne, Evropsko prvenstvo pa je za letos samo ena izmed regat v ciklusu treningov in priprav čez zimo. Napredek na polju je viden!" je ob tem povedal vodja odprave Jure Orel.

Evropsko prvenstvo se je zaključilo v soboto, ko so se jadralci na regatno polje zaradi slabe vremenske napovedi podali že zelo zgodaj ter začeli z regato za medalje. Na koncu je prvak postal Edward Wright iz Velike Britanije, vseskozi vodilni Nizozemec Nicholas Heiner se je moral sprijazniti s srebrno medaljo, tretji pa je bil Šved Max Salminen, naša jadralca pa sta obdržala uvrstitve skupno Liam Orel 56. mesto, Jan Orel 61. mesto, če upoštevamo le evropsko floto 44. in 49. mesto, v kategorji U23 pa 14. in 18. mesto.

Liam Orel: "Evropsko prvenstvo v Cádizu je bilo zelo zahtevno zaradi močnega vetra in velikega vala. Kljub temu sem odjadral po svojih najboljših močeh in odnesel veliko novih izkušenj. Prvenstvo sem zaključil na 56. mestu v floti skoraj 100 jadrnic. Takoj po prvenstvu pa bom končno dobil svoj, dober jambor, ki je z Miami-ja prispel prepozno, zato sem tukaj jadral z izposojenim."

Eldina Knez, JZS