Tina Mrak, Veronika Macarol, JK Pirat

Dan pred koncem evropskega prvenstva za olimpijski dvosed 470, ki se ta teden odvija v bolgarskem Bourgasu, sta članici JK Pirat Tina Mrak in Veronika Macarol še trdneje v vodstvu. Danes sta v cilj prijadrali kot 4. in 13. ter tako še utrdili vodilni položaj pred jutrišnjim sklepnim dejanjem, regato za medalje, ki prinaša dvojne točke in bo dokončno odločila o evropskih naslovih.  

Tina Mrak “Danes smo imeli še zadnji regatni dan pred jutrišnjo regato za medalje. Vetra je bilo okoli 10 vozlov, kakšen sunek tudi več. Prvo regato sva kar dobro odvozili, celo regato sva se zelo trudili in pridobivali eno mesto za drugim, saj na prvi boji nisva bili med prvimi, končali pa sva kot četrti. V drugi regati je po startu izgledalo kar solidno, vendar sva se potem nekako preveč držali sredine regatnega polja, s tem nisva izkoristili dobrega položaja ter končali na 13. mestu. ” 

Veronika Macarol: “Ja, danes je bil res zelo naporen dan in mislim, da je bilo prav za vse posadke zelo težko. Veter je nihal in obračal, tako da je bilo zelo pomembno pravilno loviti sunke, kar sva kar dobro izpeljali v prvi regati, v drugi pa sva res delali več napak in tako nisva uspeli pridobiti več mest. Vseeno pa mislim da sva, glede na pogoje, celoten dan kar dobro izpeljali.”

Jutri je na sporedu še zadnje dejanje tega evropskega prvenstva, regata za medalje, ki prinaša dvojne točke. 

Tina Mrak: “Pred jutrišnjo regato za medalje imava kar nekaj točk prednosti, ampak ne glede na to bova morali ostati zbrani vse do konca in odjadrati kakor znava in mislim, da se bova šele potem lahko veselili.”

Po današnjem dnevu se je nekoliko spremenila tudi prva trojica. Tina Mrak in Veronika Macarol (54 točk) ostajata v vodstvu, na drugem mestu ostajata Izraelki Gil Cohen - Noa Lasry (67 točk), na tretje mesto pa sta se danes prebili Nemki Frederika Loewe in Anna Markfort (68 točk).

Torek, 22.5.2018

Črnomorski Bourgas ta teden gosti najboljše jadralke in jadralce razreda 470, ki se borijo za prestižni naslov evropskih prvakov. V ženskem olimpijskem dvosedu nastopata tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat), ki iz dneva v dan jadrata bolje. Danes so dekleta odpeljala tri regate, Mrakova in Macarolova sta prvi dve zaključili na drugem mestu, tretjo pa z zmago, kar je bilo dovolj za skupni prevzem vodstva. 

Današnji dober rezultat je za naši dekleti še kako pomemben, saj do konca evropskega prvenstva ostajata le še jutrišnja dva plova, v četrtek pa se bo deset najboljših posadk v regati za odličja pomerilo za stopničke in naslove najboljših evropskih jadralk in jadralcev. 

Veronika Macarol: “Danes smo imeli ponovno res lepe pogoje, v prvi regati je bilo nekoliko več vetra, do 17 vozlov, popoldne pa je počasi slabel, nekje do 13 vozlov. Današnji dan je bil za naju odličen, vse tri regate sva zelo dobro odjadrali, starti so bili zelo dobri, na prvo bojo sva prihajali vedno v ospredju in potem je bila cela regata toliko bolj enostavna, pa tudi nisva naredili veliko napak. Trenutno sva na skupnem prvem mestu, vendar sva s točkami kar blizu ostalim posadkam, tako da bo tudi jutrišnji dan zelo pomemben, na sporedu imamo dve regati in morava čim boljše odjadrati, da prideva s čim večjo prednostjo v regato za medalje.”

Tina Mrak: “Ja, danes je bil res zelo pomemben dan, že zjutraj je veter pojačal in mislim, da sva šli kar motivirani že v prvo regato, od tu naprej pa se je dan res odlično razvil. Jadrali sva tako kot znava, bili na čistem, odlično odvozili tudi krme, kjer sva naredili največjo razliko v primerjavi s konkurenco in res sva lahko zadovoljni z današnjim prikazanim jadranjem.” 

Vodstvo sta torej prevzeli naši Tina Mrak in Veronika Macarol (37 točk), dve točki zaostajata Izraelki Gil Cohen - Noa Lasry (39 točk), na tretje mesto pa sta se prebili Britanki Amy Seabright in Anna Carpenter (49 točk). 

Jutri sta na sporedu še zadnja dva plova pred četrtkovo regato za medalje.

Ponedeljek, 21.5.2018

V Bourgasu na bolgarski črnomorski obali se je danes z naslednjimi tremi plovi nadaljevalo evropsko prvenstvo za olimpijski dvosed 470, v katerem nastopata tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat). Slovenski jadralki nadaljujeta dobro, danes sta v cilj prijadrali kot peti, tretji in deveti in tako napredovali na skupno sedmo mesto.

Veronika Macarol: “Danes smo imeli res zelo lepe pogoje. Vetra je bilo okoli 16 vozlov, val je bil velik in dolg, tako da je bilo res za uživati. Glede na pogoje pa dneva nisva najbolje izkoristili, problem so nama delali starti. Zelo pomembno je bilo, da na prvo bojo prideš v ospredju, kajti potem v nadaljevanju so v takem vetru prve jadrnice kar hitro zbežale in razdalje so se večale. Mislim, da sva danes kar dobro odvozili krme, kajti če si pravilno odvozil ta velik, dolg val, si lahko veliko pridobil. To sva še najbolje izkoristili v drugi regati, saj sva obračali slabše kot deseti, potem pa regato končali kot tretji. Vsekakor, dan bi lahko boljše izkoristili, mogoče ker takoj po startu nisva bili čisti, nisva mogli optimalno voziti in tako so nama jadrnice, ki so bile bolj na čistem, kar bežale in mislim, da je bil to danes največji problem.”

Tina Mrak je optimistična: “Sva približno na polovici prvenstva, pred nama je še pet regat, tako da ni še nič izgubljenega. Jutri spet napadava z vso močjo in sigurno se ne bova tako zlahka predali. Jutri je nov dan in greva novim zmagam naproti.” 

V vodstvu ostaja izraelska posadka Gil Cohen - Noa Lasry, do spremembe pa je prišlo na drugem in tretjem mestu. Na drugo sta se prebili Italijanki Elena Berita in Bianca Caruso, na tretje pa aktualni evropski prvakinji, ki branita naslov, Nizozemki Afrodite Zegers in Anneloes van Veen. 

Vir: Windpress