Volvo Ocean Race

Trenutna situacija, 28.5.2018 ob 10.00

Atlantik je premagan. Vse ekipe razen zadnje Sun Hung Kai Scallywag že plujejo južno od Irske in se približujejo cilju 9. etape, angleškemu pristanišču Cardiff. Trenutno v vodstvu pluje ekipa Brunel. Ob njihovem levem boku pluje AkzoNobel z vsega 1,5 nmi zaostanka. Kdo bo najbolje preplul zadnjih 150 nmi, ki ekipi loči do cilja bomo videli v naslednjih urah. Ekipi plujeta v vedno bolj šibke vetrove. Hitrosti plovbe padajo in možnosti so odprte. Ne pozabimo na razplet 8. etape, ko je ekipa MAPFRE v zadnjih miljah iz 5. mesta priplula na prvo. Ekipa Dongfeng zaostaja 13.5 nmi za vodilno. Plujejo nekoliko bolj severozahodno od vodilne dvojice. Ekipa Vestas na četrtem mestu zaostaja 34 nmi, MAPFRE na 5. pa 66 nmi.  

Video: Ekipa BRUNEL popravlja okvaro na krmilu med plovbo z 20 vozli.

Ekipa Brunel je med plovbo po Atlantiku utrpela poškodbo levega krmilnega lista. Da bi lahko do cilja pluli s tempom, ki ga vzdržujejo od samega začetka, so bili prisiljeni, da krmilni list popravili kar med plovbo. Kyle Langford je tisti heroj, ki se je privezal na vrv in popravke na krmilu opravil med plovbo s hitrostjo 20 vozlov.

 

Volvo Ocean Race 2018

  Mesto Ekipa Razdalja do cilja  
  1.  Brunel 155,0 nmi  
  2. AkzoNobel +1,2 nmi  
  3. Dongfeng +13,8 nmi  
  4. Vestas +33,5 nmi  
  5. MAPFRE +65,1 nmi  
  6. Turn The Tide on Plastic +86,6 nmi  
  7. Sun Hung Kai/Scallywag +206,9 nmi  

Petek, 25.5.2018 ob 20.00

Ekipi Brunel in nato še Akzonobel postavili nov rekord v razdalji prepluti v 24 urah

Ekipi Brunel in Akzonobel plujeta izjemno hitro. Izmenjujeta se na prvem mestu in se borita, da bi v 24 urah preplula rekordno razdaljo. Pogoji na Atlantiku so idealni za hitro plovbo. Ekipa Brunel, ki jo vodi skiper Bouwe Bekking je prekosila dosedanji rekord 550,8 nmi, ki jih je v 24 urah preplula ekipa Abu Dhabi Reacing na prejšnji ediciji regate. Rekord ni zdržal dolgo. Skiper Simeon Tienpont na jadrnici Akzonobel, je z ekipo izkoristil močne vetrove in le 3 ure star rekord izboljšal še za 3 nmi. Ekipa Brunel je uspela v 24 urah prepluti neverjetnih 563.06 nmi. Rekord so zabeležili ob 14:00 uri. Ob 17:06 uri pa je razdalja, ki jo je preplula jadrnica Akzonobel znašala 566.02 nmi. Povprečna hitrost plovbe v 24 urah 23,58 vozlov. Pogoji na Atlantiku so še vedno odlični za jadranje. Ekipe plujejo s hitrostmi preko 20 vozlov in tekme za najboljšim 24 urnim dosežkom še ni konec. 

Ob vzhodnem robu območja prepovedane plovbe se je flota zopet združila. Ekipe, ki so plule južno po daljši poti z močnejšimi vetrovi so v vodstvu. Njihova taktična odločitev je bila pravila. Med ekipami, ki so izbrale isto taktiko, je na tretjem mestu z 23 nmi zaostanka ekipa Vestas. Dongfeng zaostaja dodatnih 20 nmi. Med ekipami, ki so plule po severni ruti je najhitrejša Turn the Tide on Plastic s 75 nmi zaostanka. MAPFRE zaostaja dodatnih 13. Zadna pluje Sun Hung Kai/Scallywag. Njihov zaostanek trenutno znaša 100 nmi.

Sreda, 23.5.2018 ob 10.00

Situacija na Atlantiku je izjemno zanimiva. Močnejši vetrovi, ki so jih izkoristile ekipe Brunel, Akzonobel in Vestas so nehali pihati in pred ekipami, ki so se odločile za daljšo, južno ruto, je nastalo področje visokega pritiska, kjer vetra skoraj ni. Po napovedi naj bi se področje pomikalo proti vzhodu hitreje, kot plujejo ekipe. V kolikor se to ne bo zgodilo, bodo ekipe prisiljene pluti počasi.

V zadnjih 24 urah so se ekipe cilju približale za dobrih 250 nmi. Bistvenih sprememb na lestvici ni. MAPFRE se je povzpela na šesto mesto, ekipa Sun Hung Kai/Scallywag pa je zdrsnila na zadnje. Njihov zaostanek znaša 75 nmi.

Torek, 22.5.2018 ob 10.00

Rdeča čolna sta se včeraj odločila, da plujeta po severni, krajši ruti, medtem, ko so se vse ostale ekipa odločile za daljšo, južno ruto, ki obeta močnejše vetrove. Trenutno je v vodstvu ekipa Brunel. Ekipi AkzoNobel in Vestas plujeta z majhnim zaostankom 8 nmi. Nekoliko več zaostajata ekipi in Sun Hung Kai/Scallywag in Turn the Tide On Plastic. Po 40 urah plovbe sta si nabrali dobrih 20 nmi zaostanka. Na začelju sta ekipi Dongfeng in MAPFRE. Dongfeng zaostaja 30 nmi, MAPFRE 54 nmi. Sta v področju šibkih vetrov in napredujete bistveno počasneje od ostalih. Z njima pluje tudi ekipa Turn the Tide On plastic.

Današnji dan in plovba po severnem Atlantiku je bila meglena. Liz Werdley z jadrnice Turn the Tide On Plastic je zjutraj povedala:

»Od izplutja iz Newporta, nismo videli dlje kot 50 m zaradi goste megle. Nočna plovba je bila naporna. Megla se počasi umika.« Dee Caffari, skiperka na plovilu je dodala: »Prvi smo morali spremeniti smer plovbe, ko se je smer vetra spremenila. Izogniti se moramo področja prepovedane plovbe ob Novofundlandiji. Trenutno plujemo na leve uzde proti robu prepovedanega področja. Tokratna etapa je kratka in nimamo veliko možnosti. Ostati moramo v stiku z ostalimi ekipami.«