Volvo Ocean Race

V nedeljo ob 14.00 uri se je pred angleškim pristaniščem Cardiff pričela 10. etapa letošnje regate volvo Ocean Race. Etapa je ena krajših. Vsega skupaj morajo jadralci prepluti le 1300 nmi.

V nedeljo so pred Cardiffom pihali šibki vetrovi. Štart regate so preložili. Čakali so na morski tok, ki bo v kanalu zavladal ob oseki in pomagal floti, da izpluje na odprto morje. Gledalci so se morali odpovedati delu regate pred pristaniščem, ker bi se lahko zgodilo, da flota sploh nebi mogla izpluti. Po nekaj mučnih urah počasne plovbe je floti uspelo izpluti iz Bristolskega kanala proti. Tu so se vetrovi okrepili in hitrosti plovbe so narasle na dobrih 10 vozlov. Flota je najprej plula proti zahodu, proti znamenitemu svetilniku Fastnet, na skrajnem jugozahodnem delu Irske. Najhitreje je do rta priplula ekipa Dongfeng. Z minimalnim zaostankom je sledila ekipa Brunel. Na tretjem mestu je priplula ekipa MAPFRE in za njo Vestas, obe z 1,5 nmi zaostanka. Ekipa Sun Hung Kai/Scallywag je edina ekipa, ki je močno zaostala. V Bristolskem kanalu so obtičali v brezvetrju. Zaradi močnega morskega toka, so se morali zasidrati in počakati na veter. Šele v jutranjih urah so lahko nadaljevali s plovbo.

Takoj, ko so ekipe zaplule mimo svetilnika Fastnet je prišlo do zamenjave pozicij. Noč ima svojo moč. Ker so bile razlike izjemno majhne, so se ekipe stalno menjale na pozicijah. Ko se je pokazalo sonce, je bila v vodstvu ekipa MAPFRE. Slidila ji je ekipa AkzoNobel in na tretjem mestu je plula ekipa Dongfeng. Ekipa Brunel, ki je zvečer celo prevzela vodstvo je bila zjutraj šele na petem mestu. Vestas na šestem je zaostajal 17 nmi, ekipa Scallywag pa je svoj zaostanek 80 nmi zmanjšala na vsega 20.

Do danes se ni spremenilo veliko. Flota pluje mimo severozahodnih obal Velike Britanije. V vodstvu je ekipa MAPFRE, ki je do sedaj preplula 810 nmi in jo do cilja v Gothenborgu loči še 666 nmi. Ekipa Dongfeng si je zopet priborila eno mesto in pluje le 5 nmi za vodilno ekipo. Tudi ostale ekipe ne zaostajajo veliko. Turn the Tide On Plastic, ki pluje na tretjem mestu ima zgolj 7 nmi zaostanka. Dve milji več zaostaja Akzonobel. Le tri ekipe imajo več kot 10 nmi zaostanka. Na petem mestu je še vedno Brunel z 11 nmi zaostanka. Vestas zaostaja 7 nmi več, ekipa Sun Hung Kai/Scallywag pa je zopet zaostala nekoliko več. Za vodilno ekipo imajo 50 nmi zaostanka.

Volvo Ocean Race 2018

  Mesto Ekipa Razdalja do cilja  
  1.  MAPFRE 660,0 nmi  
  2. Dongfeng +5,2 nmi  
  3. Turn The Tide on Plastic +7,8 nmi  
  4. AkzoNobel +9,5 nmi  
  5. Brunel +11,1 nmi  
  6. Vestas +17,6 nmi  
  7. Sun Hung Kai/Scallywag +49,9 nmi