Tina Mrak, Veronika Macarol, JK Pirat

Po včerajšnjem dnevu brezvetrja na svetovnem prvenstvu za olimpijske razrede v Aarhusu so dekleta v razredu 470 danes nadaljevala z zadnjimi plovi pred odločilno regato za medalje. Po sedmih urah na vodi in nekaj slabe volje so le uspela odjadrati en plov. Naši Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat) sta ga zaključili na 14. mestu in se s tem prebili na skupno 11. (81 točk). 

Tina Mrak: “Danes je bil res zelo naporen dan, na morju smo bili sedem ur in uspeli izpeljati le en plov. Sva popolnoma izčrpani. Regatni odbor je imel velike probleme s postavitvijo startne linije in imeli smo kar okoli osem ponavljačev, saj nikakor nismo uspeli startati. Potem nam je le uspelo izpeljati en plov v vetru do največ 7 vozlov in še tega nisva najbolje odvozili. V prvi krmi je kazalo bolje, a sva v drugi stranici v veter nekaj mest zapravili, tako da je za nama spet eno povprečno jadranje.”

Jutri je sicer rezervni dan, ko bi organizator lahko nadomestil manjkajoče regate (za ženski 470 manjkajo tri), a ženskega 470 ni na razporedu nastopajočih jadralnih razredov. Iz tega sklepamo, da se zanje svetovno prvenstvo zaključuje s sedmimi odjadranimi plovi. 

Tina Mrak: “Po jutrišnjem razporedu ženske ne jadramo, moški pa. Me naj bi torej zaključile s sedmimi plovi, kar pomeni, da naj bi Slovenija kot devetouvrščena država, saj Japonke ne štejejo, naredila normo. Je pa ta informacija v tem trenutku še povsem neuradna.”

Japonski kot državi gostiteljici naslednje olimpijade namreč pripada mesto ne glede na uvrstitve japonskih jadralcev, zato torej ne zasedejo enega od osmih razpoložljivih mest.

Ko tole pošiljamo, še traja protest med nizozemsko in švicarsko ekipo, ki bo predvidoma rešen pozno zvečer. V kolikor bi bil ta rešen v prid Nizozemk, bi Švicarki izpadli iz deseterice, naši dekleti pa bi se tako uvrstili na deseto mesto in s tem v regato za medalje. V tem primeru vas bomo o tem obvestili jutri.  

V vodstvu ostajata Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka (23 točk), drugi sta Britanki Hannah Mills in Eilidth McIntyre (28 točk), tretji pa Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz (33 točk). 

V razredu finn sta Jan in Liam Orel danes odjadrala prva dva finalna plova in ostala v zgornji polovici srebrne skupine. Jan Orel je z uvrstitvama na 22. in 15. mestu danes končal na skupno 63. mestu, mlajši brat Liam Orel pa je v srebrni skupini danes skozi cilj pripeljal 31. in nato odličen 4., skupno pa na zaključil na 66. mestu. Organizatorji so na spored dodali še dva finalna plova za jutrišnji dan. Vodilni je Britanec Wright, drugi Kanadčan Ramshaw in tretji le s točko razlike Novozelandčan Junior.

Začeli so se tudi prvi finalni plovi v razredih laser in laser radial. Žan Luka Zelko, ki jadra v zlati skupini v razredu laser standard, je z uvrstitvama na 41. in 40. mesto po današnjih finalnih plovih skupno 53. Nik Pletikos je v bronasti skupini današnje plove zaključil na 49. In 19. Mestu ter trenutno skupno zaseda 141. mesto. V vodstvu je dan pred zaključkom finalnih plovov Avstralec Wearn, na drugo mesto se je prebil Ciperčan Kontides, tretji pa je Novozelandec Meech.

Tudi v razredu laser standard so danes odjadrali dva finalna plova, v srebrni skupini pa jadrata sestri Lin in Kim Pletikos. Kim je danes v srebrni skupini na cilj prijadrala kot 51. in 39. ter je tako na skupno 97. mestu, Lin pa je z uvrstitvama na 37. in 51. mestu v današnjih plovih sedaj skupno 104. Vodstvo je z le točko razlike obdržala danska reprezentantka Rindom pred Američanko Railey, na tretjem mestu pa je reprezentantka Kanade Douglasova z enakim številom točk kot četrto uvrščena Belgijka Plasscheart.

V razredu formula kajt je Toni Vodišek z današnjimi uvrstitvami 4., 5., 2., 7., 3., 2. napredoval in je trenutno skupno na 10. mestu. Vodi Britanec G. Bridge, drugi je Francoz Parlier in tretji Britanec O. Bridge.

Za razred 49er je bil danes dan počitka, s finalnimi plovi začnejo jutri, hkrati pa bomo tudi spremljali končni razplet za večino ostalih naših reprezentantov v olimpijskih razredih.

Še vesela novica današnjega dne (8.8.2018): 

Iz Aarhusa, s prizorišča svetovnega prvenstva za olimpijske razrede, smo prejeli še eno razveseljivo novico. Včerajšnji protest med nizozemsko in švicarsko ekipo je bil rešen v prid Nizozemk, zaradi česar je švicarska posadka izpadla iz deseterice. Naši jadralki v olimpijskem dvosedu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat), ki sta bili po včerajšnjem dnevu skupno 11., pa sta se tako uvrstili na deseto mesto in s tem v regato za medalje. 

Tina Mrak: “Danes imamo prost dan, nato pa jutri, v četrtek, še medal race. Nimava kaj zgubiti, tako da lahko samo napadava in pridobiva se kakšno mesto!”

Veronika Macarol: “Veseli sva, da bova lahko odjadrali tudi regato za medalje z najboljšimi desetimi posadkami. Potrudili se bova maksimalno in uživali še zadnjo regato v Aarhusu.”

Hkrati vas obveščam, da je včerajšnja informacija o tem, da sta naši jadralki Sloveniji prijadrali olimpijsko normo za razred 470, zdaj uradna.

Vir: Windpress-Jakica Jesih in Eldina Domazet; Foto: Uros Kekus Kleva

Na prizorišču je tudi slovenski fotograf Uros Kekus Kleva. Svetovno prvenstvo skozi njegov objektiv: