Nevihta na morju je eden najbolj pogostih vzrokov za pomorske nesreče. Nenadna sprememba vremena z močnimi vetrovi in visokimi valovi preizkuša naše sposobnosti in zahteva pravilno in pravočasno ukrepanje.

Če se želimo primerno pripraviti na prihajajočo nevihto, se ne smemo pustiti presenetiti. Z rednim spremljanjem vremena, lahko prihod nevihte predvidimo in se pravočasno pripravimo.

Na Jadran se najpogosteje odpravljamo v poletnih mesecih, ki je po dolgoletnih statistikah obdobje, ko so nevihte najpogostejše zaradi posebne geografske lege. Spremljajo jih močni vetrovi, nalivi, toča in strele.

Nevihte ločimo na kratkotrajne in dolgotrajne

Kratkotrajne nevihte, ki trajajo do ene ure in imajo tri razvojne faze. Najpogostejše so poleti in nastanejo zaradi pregrevanja zraka pri tleh. Takšne nevihte lahko spremljata nevihtni hladni piš in toča.

Dolgotrajne nevihte so hujše nevihte in lahko trajajo nekaj ur. Gre za supercelične nevihte, kjer se lahko posamezne nevihte z medsebojnim vplivanjem in morebitnim vplivom bližine fronte povezujejo v večcelične nevihte, linije ali skupke.

Kako poteka opazovanje vremena?

Meteorologi lahko opazujejo vreme na daljavo s pomočjo:

  • meteoroloških radarjev, s katerimi zaznavajo hitrost premikanja in odboje od padavinskih delcev v ozračju,
  • meteoroloških satelitov, ki so pomembni za spremljanje nevihtnih sistemov nad večjim področjem in
  • sistemov za detekcijo razelektritev, s pomočjo katerih lahko v nekaj sekundah zaznamo in zelo natančno lociramo razelektritve (strele).

Poleg teh sistemov so pomembna tudi prizemna opazovanja in radiosondažne meritve vertikalnega profila ozračja. Z njihovo pomočjo se ugotavlja stabilnost ozračja in posledično verjetnost za nastanek neviht.

Analiza in diagnoza neviht

Pri zelo kratkoročnem napovedovanju neviht se prognostiki danes zaradi časovne omejenosti največkrat poslužujejo avtomatiziranih in računalniško podprtih metod, saj je tako verjetnost pravilne napovedi v zelo kratkem času boljša. Tako imamo danes na razpolago različne meteorološke modele za simulacijo dogajanj v atmosferi.

 

Aladin - veter Padavine

1. Aladin

V Sloveniji se uporablja model ALADIN/SI. Rezultati so na voljo vsak dan približno ob 4. uri po UTC (oz. ob 6. uri po lokalnem srednjeevropskem poletnem času). Model prikazuje napoved vetra na različnih višinah in padavin za naslednjih 48 ur. Za navtike je pomembna predvsem napoved vetra za nadmorsko višino 10 m in napoved padavin. Podatki so lahko berljivi, saj so prikazani na geografski karti.

Za tiste, ki boste pluli po Jadranskem morju, je smiselno spremljati napoved prek modela ALADIN za Hrvaško, ki ga uporablja Hrvaški hidrometeorološki zavod.

Aladin CRO – na tej povezavi.

Padavine na Jadranu – na tej povezavi.

 

 

Slika razelektritev Vreme&Radar

2. Radarske slike padavin

Pomemben vir informacij, kjer lahko sklepate na obsežnost nevihte in njeno premikanje so tudi radarske slike padavin, ki prikazujejo stanje v 10-minutnih intervalih.

Viri kjer so prikazane zadnje informacije za področje:

Slovenije, Severnega Jadrana in Kvarnerja

Italije, Srednjega Mediterana in Dalmacije

Hrvaška žal trenutno še nima vzpostavljenega radarskega sistema, ki bi pokrival njeno obalo. Program za mobilne naprave Vreme in radar je odličen za spremljanje vremena, kjer so prikazane aktualne radarske slike padavin in razelektritev, ter napovedi:

Vreme&Radar za Android

Vreme&Radar za iOs

Situacija Istra in Kvarner 25.6.2017, vir Vreme&Radar

Dne 25.6.2017, ko se je razbesnela nevihta nad Istro in Kvarnerjem, smo spremljali situacijo s pomočjo aplikacije Vreme&Radar. Ob 17:10 uri smo pričeli podrobno spremljati napoved gibanja nevihte.  Napovedala je natančen prehod otoka Krk ob 18.00 uri. Na desni animaciji si lahko ogledate časovno simulacijo premika nevihte od 17:10 do 19:10 ure. Napoved je bila izjemno natančna. Mesto Krk, oziroma natančno marino Punat, je dosegla ob 18:05.

 

3. Razelektritve po Evropi

Slika razelektritev (strel) se osvežuje na vsakih pet minut in iz nje lahko razberemo, kje je ozračje nevihtno in zaradi tega prihaja do razelektritev.

 

4. Praktični nasveti za ugotavljanje neviht

Nemalokrat se zgodi, da nimate dostopa do interneta, kjer bi si lahko ogledali, kje je slabo vreme, v katero smer se premikajo nevihte itd. Takrat obveljajo starejše metode ugotavljanja z opazovanjem. Na podlagi opazovanja značilnih struktur v atmosferi, njihovih življenjskih ciklov in spremljajočih vremenskih pojavov lahko po analogiji napovemo tudi običajni nadaljnji razvoj, smer gibanja, spremljajoče vremenske pojave in njihovo življenjsko dobo.

Napoved nevihte z opazovanjem

Kdaj se nam bo približala nevihta, lahko ugotovimo z opazovanjem. Spremljamo lahko oblačnost, zračni pritisk in vlago v ozračju.

  • spremljanje oblačnosti (še posebej t. i. cumulonimbuse – vertikalne oblake v obliki visokih stolpov, ki prinašajo močan veter in dež, lahko pa tudi točo),
  • spremljanje barometra (merilca zračnega tlaka), saj hitro padanje zračnega tlaka pomeni znamenje za spremembe (npr. lokalne nevihte),
  • opazovanje vlagomera (merilec relativne vlažnosti), saj porast relativne vlažnosti lahko predstavlja znak za spremembe vremena.

Spremljanje MSI obvestil (Maritime Safety Information) prek VHF postaje

Osvežena MSI obvestila oddajajo obalne postaje prek VHF kanalov. Obvestila se začnejo z vremensko napovedjo za naslednjih 24 ur. VHF delovni kanali in lokalni čas oddajanja sporočil so: dodaj kanale in ure oddajanja vremenske napovedi

Ustrezna vremenska napoved je zelo pomembna, saj pomaga pri odločanju in načrtovanju plovbe. Odgovoren navtik se lahko tako pravočasno izogne najhujšim posledicam nevihte. Če se nevihti ne more izogniti, se pa lahko nanjo pravočasno in ustrezno pripravi (posadko in plovilo) ter posledično bistveno pripomore k varnosti na plovilu. Navtiki moramo ustrezno upoštevati različne vrste informacij, povezanih z vremenom. Danes imamo na razpolago sodobne in zanesljive pripomočke, vendar jih moramo znati uporabljati. Z upoštevanjem vremenske napovedi moramo pravilno in pravočasno ukrepati, da s tem bistveno zmanjšamo tveganje za pomorsko nesrečo.

5. Razvoj nevihte nad otokom Krk (Galerija slik druge nevihte na tej povezavi)