Novega lastnika je dobila 107 m dolga jahta Ulysses. Za lepotico so zahtevali kar 195 mio EUR.

Jahto Ulysses je leta 2013 v ladjedelnici Kleven naročil najbogatejši Novo Zelandec Graeme Heart. Dobro leto kasneje, novembra 2014, je ugotovil, da 107 metrski jahti manjka nekaj metrov in v isti ladjedelnici naročil 116 m dolgo jahto. Tako se je Ulyesses lansko leto znašla na trgu rabljenih mega jaht z izklicno ceno 195 mio EUR.

Na jahti, ki je prilagojena tudi raziskovanjem, je prostora za 30 gostov, ki so nameščeni v 15 kabinah. Zanje skrbi 40 članska posadka. Poganjajo jo Ceterpillarjevi motorji, ki jo poženejo do najvišje hitrosti 16,8 vozla. Udobna potovalna hitrost ladje znaša 15 vozlov. Na jahti je 21 m dolgo pomožno plovilo, ki ga v vodo spustijo s posebnimi dvigali, zgrajenimi posebej za to jahto. Za tiste, ki radi plavajo med plovbo je na krovu bazen dolg 11 in širok 5 m, velik jacuzzi, savna, telovadnica in masažni salon. V garaži so številne igrače od motorjev, vodnih skuterjev, surfov, SUP in še bi lahko naštevali.

Letos je jahta končno dobila novega lastnika in prevzela titulo najdražje prodane rabljene jahte prodane v letošnjem letu. Pred tem se je letos prodala že 85 m dolga jahta Solandge, ki so jo zgradili v ladjedelnici Lurssen. Izklicna cena zanjo je bila 155 mio EUR.

Na trgu rabljenih mega jaht so letos tudi 110 m dolga Jubilee in enako dolga Ona, ki je pred tem nosila ime Dilbar.

Kolikšna je bila natančna cena sklenjenega posla za omenjene jahte ni znano. Znane so le izklicne cene.

Komentarji