Podjetje NYK je prevzelo največjo do sedaj zgrajeno ladjo za prevoz vozil na svetu. Aries Leader je bila zgrajena v japonski ladjedelnici Shin Kurushima Dockyard Co. Ltd. To je prva ladja za prevoz vozil formata post Panamax.

Poleg tega, da ima ladja Aries Leader prostora za prevoz 7000 vozil je tudi izjemno ekološka ladja, v katero so vgrajeni najnovejši sistemi za zmanjševanje porabe energije in zmanjšanje izpustov CO2. Ladja ima vgrajen poseben sistem zračnega podmazovanja in hibriden turbo polnilnik, ki sta tokrat prvič vgrajena v ladjo za prevoz vozil. Pogonski motor je računalniško nadzorovan, za pogon pa uporablja posebno gorivo z vodno emulzijo.

Sistem zračnega podmazovanja je poseben sistem, ki skrbi za zmanjševanje trenja med dnom ladje in morsko vodo. Z vpihavanjem zraka pod dno ladje se ustvarjajo zračni mehurčki, ki upor zmanjšujejo. Pogonsko gorivo imenovana vodna emulzija pa je mešanica vode in težkega olja. Z novimi tehnologijami bodo močno zmanjšali izpuste CO2 glede na prevoženo vozilo. Natančne rezultate ustvarjenih prihrankov in zmanjšanja izpustov pa bodo vidna že v letošnjem letu.

O ladji:

Dolžina: 199.98 m
Širina: 35.80 m
Vgrez: 37.70
Kapaciteta. 7,000 vozil
Teža ladje: 18,808 t
Nosilnost: 69,931 t

Vir: http://www.nyk.com/