Na evropskem prvenstvu v olimpijskih razredih laser standard moški in laser radial ženske ter neolimpijskem laser radial moški se je danes s prvimi plovi prvenstvo uradno začelo. Osemčlanska slovenska ekipa je dan zaključila z mešanimi vtisi, za veselje pa je poskrbel Maks Vrščaj, ki po prvih dveh plovih evropskega prvenstva vodi v razredu laser radial moški.

Šibak termični veter, ki je pihal z močjo od 5 do 10 vozlov je zapolnil morje pred Splitom ter organizatorjem in jadralcem omogočil izpeljavo prvih dveh plovov na evropskem prvenstvu v razredu laser standard moški, laser radial ženske in laser radial moški. Za Slovenijo vesele novice prihajajo iz polja, kjer so jadrali jadralci v razredu laser radial, saj sta oba slovenska predstavnika odlično začela petdnevno evropsko prvenstvo. Črnomeljčan Maks Vrščaj je na regatnem polju pred Splitom danes dominiral, prijadral v cilj kot drugi ter tretji ter se povzpel na trenutno vodilno pozicijo. Dobro je šlo tudi mlajšemu Izolanu Marku Radmanu, ki po prvem dnevu zaseda 11. mesto.

"Glede današnjega dne bi rekel, da je bil na regatnem polju za radiale precej spremenljiv veter šibke jakosti, začinjen z močnim tokom, tako da je bil že sam štart zahteven Tekom regate pa je bilo treba hitro reagirati na spremembe v jakosti in smeri vetra, še posebej v drugem plovu. Kljub dvem slabim štartom, sem kasneje taktično to nadoknadil. No, jutri je nov dan, upam da bom od začetka do konca naredil čim manj napak.”, je povedal Maks Vrščaj - vodilni jadralec v razredu laser radial.

V olimpijskem razredu laser standard po prvem dnevu vodi Nizozemec Ruther Van Schaardenburg. Najbolje od Slovencev je jadral Nik Pletikos, ki je s 16. in 29. mestom trenutno na 65. mestu. Uroš Kraševac je dan končal na 81., Žan Luka Zelko na 113. in Klas Kaligarič na 123. mestu. “Pogoji so bili danes zelo težki - malo vetra in močan tok. Prvo regato sem dobro štartal in uspel skozi celotno regato držati dobro pozicijo, medtem, ko sem v drugem plovu zelo slabo štartal tako. V teh pogojih pa nemogoče prebiti nazaj v odspredje,” je prvi dan opisal trenutno najboljši Slovenec v olimpijskem enosedu laser standard Nik Pletikos.

Pri dekletih v razredu laser radial je vodstvo prevzela Nizozemka Marit Boumweester, sicer srebrna jadralka iz Pekinga. Dobro je šlo tudi Slovenki Kim Pletikos, ki je z enajstim in sedemnajstim mestom trenutno na dobrem 19. mestu.

Na fotografiji Maks Vrščaj. Foto: Petar Prkić; Romeo Podlogar, generalni sekretar JZS