Esimit Europa 2 se letos vrača na najbolj znamenito sredozemsko regato Giraglia Rolex Cup, kjer je doslej prva prevozila ciljno črto na vseh udeleženih dirkah v letih 2010, 2011 in 2012, medtem ko je v sezoni 2013 v času poteka regate tekmovala v severni Evropi. Leta 2012 je ob tretji zaporedni zmagi na jubilejni 60. izdaji dirke na odprtem morju Giraglia Rolex Cup posadka jadrnice Esimit Europa 2 postavila izjemen rekord, ko je 242 navtičnih milj prevozila v 14 urah, 56 minutah in 16 sekundah in popravila prejšnji rekord kar za 3 ure in 6 minut.

Naskok na 30. zmago

V konkurenčni floti več kot 200 jadrnic bo Esimit Europa 2 v sredo, 18. junija, točno opoldne iz St. Tropeza usmerila svoja jadra proti skalnatemu otočku Giraglia, nato pa do ciljne črte pri Monte Carlu. Dirka na odprtem morju se letos zaradi posebnega dogodka izjemoma zaključi v prestolnici kneževine Monako - takoj po regati sledi namreč otvoritev novih klubskih prostorov znamenitega jadralnega kluba Yacht Club de Monaco, katerega ponosna članica je tudi Esimit Europa 2. Skiper Esimit Europa 2, Jochen Schümann, pričakuje zmago na letošnji 62. izdaji regate Giraglia Rolex Cup: »Dobro smo pripravljeni in pričakujem, da bomo na cilj prišli prvi. Za rekorde v jadranju potrebujemo predvsem dobre vetrovne pogoje. Rekord, ki smo ga postavili leta 2012, pa je izjemen in ga bo težko preseči.«

Pierre Casiraghi bo z ekipo Sailing Team Esimit jadral za Evropo

Na okroglem 30. nastopu jadrnice Esimit Europa 2 se bo mednarodni ekipi izjemnih jadralcev kot član posadke na dirki na odprtem morju pridružil monaški princ Pierre Casiraghi, član upravnega odbora Yacht Club de Monaco, s čimer bo Monako postal 11. evropska država s članom posadke. Na svojem prvem jadranju z najhitrejšo in tehnološko najbolj izpopolnjeno evropsko jadrnico se bo na krovu med drugimi pridružil enemu najboljših jadralcev vseh časov, skiperju Jochenu Schümannu, krmarju Albertu Bolzanu, ki se bo jeseni odpravil na oceansko dirko Volvo Ocean Race,  in navigatorju Borisu Herrmannu, s katerim je v začetku tega leta Pierre Casiraghi že jadral na čezatlantski dirki. Kot član ekipe jadralcev Esimit Europa 2 bo tako tudi Pierre Casiraghi nosil sporočilo »Skupaj za Evropo« ter promoviral vrednote, kot so moštveni duh, solidarnost, sodelovanje in inovativnost. Jadral bo pod evropsko zastavo, tekmoval pa za Jadralno zvezo Slovenije in jadralni klub Yacht Club de Monaco.

Najstarejšo sredozemsko regato - Giraglia Rolex Cup, tako imenovano kraljico Sredozemlja, letos organizira Yacht Club Italiano pod okriljem Federazione Italiana Vela, Fédération Française de Voile v sodelovanju s Société Nautique de St Tropez, mestom Saint Tropez ter jadralnimi klubi Yacht Club de France, Yacht Club Sanremo, Union nationale pour la Course au Large in Yacht Club de Monaco.