Sončen jesenski vikend je pozdravil preko sto mladih jadralcev na tradicionalni Halloween regati razreda optimist, ki jo Jadralni klub Pirat iz Portoroža organizira zdaj že tretje leto zapored.

Kljub burji, ki je v sunkih pihala tudi do 25 vozlov, so se mladi jadralci pogumno odpravili na regatno polje in, razdeljeni v štiri skupine, v soboto odjadrali tri regate, v nedeljo pa še dve. Čeprav se prav v teh dneh odvija svetovno prvenstvo za optimiste v argentinskem San Isidru (Buenos Aires), ki se ga udeležujejo tudi najboljši mladi jadralci iz JK Pirat - Rok Verderber,

Klemen Semelbauer in Matej Planinšič, Niko Kravanja iz ŠD Piran ter Mara Turin (JK Izola), ki je prvi del prvenstva zaključila v vodstvu!! - so na Halloween regati tudi tokrat prisotni številni zelo uspešni mladi jadralci iz Avstrije, Češke, Italije, Madžarske, Srbije, Hrvaške in Slovenije.

Z odličnim nastopom v obeh dneh si je zmago zasluženo prijadral Peter Milivojevič iz JK Jadro Koper, na drugo mesto se je uvrstil italijanski jadralec Filippo Costa, SVOC, tretji pa je bil še en slovenski jadralec, Janez Zabukovec, prav tako iz JK Jadro Koper. Med najboljših deset sta se uvrstila še Martin Fras (JK Izola) na peto in Veronika Pirjevec (JK Pirat) na deseto mesto ter na drugo mesto med deklicami. Najboljša deklica je bila Stefania Padoan (Y.C.A.), na tretje mesto je prijadrala Luisa Penso iz istega kluba. Med kadetinjami sta slavili dve Italijanki in jadralka iz Srbije - najboljša je bila Andrea Aschauer (WYC), druga Nina Cattai (CDV) in tretja Kristina Boja (JK Palić).  Med kadeti je bil najboljši slovenski jadralec Martin Fras (JK Izola), drugi je bil Daniel Cante iz istega kluba, tretji pa Andrea Nordio (SVBG).

Miro Čarman, vodja regatnega odbora: »Imeli smo izredno srečo z vetrom, danes je pihalo povprečno okoli 20 vozlov, najmočnejši izmerjeni sunek je bil 25 vozlov. Ker je bilo na regatnem polju kar 80 najmlajših jadralcev-kadetov, za katere je bil ta veter že zelo močan, smo danes naredili smo dva plova.«

Vera Maraspin Čarman, vodja organizacijskega odbora regate: »Letos smo v Jadralnem klubu Pirat gostili tretjo Halloween regato, ki smo jo prvič organizirali na teritoriju našega kluba. Z udeležbo več kot 130 jadralcev iz sedmih držav smo izjemno zadovoljni. Veliko je bilo tudi najmlajših jadralcev, kadetov. Vremenske razmere smo imeli več kot ugodne, zato smo v sončnem in vetrovnem vikendu izpeljali pet izvrstnih plovov.

Sobotni pogostitvi je sledil bogat srečelov in obisk čarovnice Urše, ki se je že izkazala in pričarala lepo vreme in odličen veter, tokrat pa je mlade jadralce nagradila še z lepimi  nagradami, ki so jih prispevali AMZS, zavarovalnica Merkur, Telekom, Diners Slovenija in Sandiline.