Med že poznane vrste plovil kot so enotrupna, katamarani in trimarani, se je pojavil nov razred plovil, navtični transformer, ki bo povezal svet luksuznih jaht in športnih avtomobilov.

Poleg številnih inovativnih rešitev je novi Kormoran plovilo, ki lahko svojo obliko spreminja kar med plovbo. Lahko je hitro enotrupno plovilo, ki se hitro spremeni v  katamaran ali pa celo trimaran in posadki nudi večjo stabilnost. Kormoran se lahko iz plovila pretvori tudi v luksuzno kopalno ploščad, ali pa eleganten pomožni čoln. Za izjemno hitro plovbo in ekonomično porabo goriva ima Kormoran vgrajena podvodna krila – hidrofoils. Zmanjšanje porabe goriva je vse do 80%. Krila so oblikovana tako, da jih lahko zložimo, zato lahko pluje v plitvih vodah, pristanemo pa lahko tudi na peščeni plaži.

​​​Kormoran je v celoti izdelan iz karbonskih vlaken. Je izjemno lahko in čvrsto plovilo vrhunske izdelave. Proizvajalci so se posvetili vsakemu detajlu. Avstrijsko podjetje je bilo ustanovljeno šele leta 2014. Kormoran je bil raziskovalni projekt, ki ga je uradno potrdila vlada. Vse nove tehnologije, ki so uporabljene na plovilu so patentirane in jih bomo sigurno v prihodnosti videli na številnih plovilih. Dosedanja vrednost projekta je že presegla vrednost 10.000.000 EUR. Kdaj bo Kormoran možno kupiti, zaenkrat še ni znano, dejstvo pa je, da so s svojim izdelkom Avstrijci dvignili veliko prahu v navtični industriji.

Fotogalerija: Kormoran