V letu 2014 se je na hrvaški obali zgodilo 342 pomorskih nesreč v katerih so rešili 774 oseb in 215 plovil.

V lanskem letu je Hrvaški nacionalni center za usklajevanje iskanja in reševanja na morju organiziral 342 reševalnih akcij. Kljub hitremu posredovanju in rešenim 774 osebam, jih je 34 izgubilo življenje.

V lanskem letu so rešili kar 128 oseb več kot leto poprej. Tudi nezgod s tragičnim koncem je bilo več. V letu 2013 je življenje na hrvaški obali izgubilo 19 oseb, medtem ko lani 15 več. Poleg tega pa se dve osebi še vedno vodita kot pogrešani.

Lani se je zgodilo 15 trkov plovil, osem jih je trčilo v kopno in 60 jih je nasedlo na kopnem. 15 plovil je potonilo, osem pa je zajel požar.

Največje število reševalnih akcij, kar 59, je bilo izvedenih zaradi okvare pogonskega motorja, okvare krmilnih mehanizmov in pomanjkanja goriva.

V nesrečah na morju je 30 oseb utrpelo telesne poškodbe in v 33 primerih je bila potrebna intervencija hitre medicinske pomoči.

Potapljači so potrebovali pomoč v 17 primerih. V 10 primerih so se potapljali z jeklenkami v 7 primerih pa so se potapljali na dah. Osem akcij je bilo potrebnih zaradi jadralcev na deskah, kar je pol manj kot v letu 2013. Pomoč je potrebovalo tudi 14 kopalcev.

Če zanemarimo pomorske nesreče, ki jih je povzročilo slabo vreme, je vzrok za največje število pomorskih nesreč, neznanje in premalo izkušenj upravljavca plovila. Sledi slaba opremljenost plovil in neprimerno obnašanje članov posadke.

Ker je vreme izjemno pomemben dejavnik za varno plovbo, mora vsak kapitan plovila presoditi, če njegovo znanje in izkušnje zadostujejo za plovbo v danih vremenskih razmerah. Vreme in njegov razvoj v obdobju plovbe je potrebno predhodno preveriti. Na plovbo se odpravimo šele ko nam je jasno v kakšnem vremenu bomo pluli in če so naše izkušnje dovolj za plovbo v takem vremenu. Stalno spremljanje vremenskih razmer pomaga pri odločitvah.

V lanskem letu so zabeležili tudi porast lažnih oziroma nepotrebnih klicev na pomoč. Kar 34 reševalnih akcij je bilo izvedenih brez potrebe. Za pravilno angažiranje pomoči na morju je potrebno dobro poznavanje pomorskih pravil in predpisov o varnosti plovbe.