Inovativna, unikatna in dolgo pričakovana rešitev za vse resne uporabnike plovil je prvi dieselski izvenkrmni motor OXE 200.

Na področju izvenkrmnih motorjev smo videli že nekaj poizkusov uporabe dieselskega motorja, vendar se je večina izkazala za nezanesljive. Švedsko podjetje Cimco marine je letos trgu predstavilo svoj izdelek OXE 200. Gre za nov dieselski izvenkrmni motor z 200 KM. Motor je robusten in zanesljiv ter je na testiranjih pokazal, da je primeren za uporabo najzahtevnejših uporabnikov kot so vojska in reševalci.

OXE 200 bo prvi produkcijski dieselski izvenkrmni motor na trgu. Izdelan je na osnovi 2,0 litrskega motorja podjetja General Motors, ki je vgrajen tudi v vozila Vauxhall Insignia. Motor ima vgrajen turbopolnilnik in bo na voljo z različnimi močmi vse od 140 pa do 195 KM. Blok motorja je nameščen horizontalno, kar daje motorju bolj kompakten videz kot smo ga navajeni pri bencinskih motorjih, ki imajo pri tej izhodni moči običajno vgrajen V6 motor. Zaradi te postavitve so morali za prenos moči  uporabiti zobati jermen namesto pogonske gredi. Zobati jermen je uporabljen tudi pri prenosu moči iz menjalnika na propeler. Uporabili so patentirano tehnologijo, ki zagotavlja vitek srednji del motorja s čemer so zmanjšali upor vode in zato dodatno zmanjšanje porabo goriva. Pri oblikovanju menjalnika so bili pozorni tudi na pogosto uporabo dveh motorjev na plovilu in ga izdelali tako, da je možno motor naročiti tudi z obratno rotacijo. Motorji bodo na voljo z različnimi dolžinami noge in sicer 20, 25 in 30 inči. Teža motorja bo med 280 in 300 kg odvisno od dolžine noge. Od primerljivih bencinskih motorjev bodo tako težji le 25-30 kg. Proizvajalec zatrjuje, da bo poraba motorja 42% manjša od porabe primerljivega 2-taktnega izvenkrmnega motorja. Servisni interval motorja bo 200 ur, večji servis pa bo potrebno opraviti po 2000 urah uporabe. Cena trenutno še ni znana. Proizvajalci pravijo, da se bo gibala nekje okoli cene primerljivega vgradnega dieselskega motorja, kot je naprimer Volvo 2,4 l D3 motor z 200 KM.

Uradna predstavitev motorja bo na sejmu METS v novembru letošnjega leta. Do takrat planirajo zgraditi prodajno in servisno mrežo.

Video: Testna plovba

Več na: http://oxe-diesel.com/