Krmar in kapitan ribiške ladje Sveti Roko je v soboto, 12.9.2015 med plovbo za nekaj časa izgubil zavest ter trčil v čer.

Ribiška ladja Sveti roko je v soboto v poznih večernih urah plula v bližini rta Konj. Krmar ladje je za nekaj časa izgubil zavest. S plovilom je udaril v podmorsko čer, kjer se je ladja močneje poškodovala. Ko je prišel nazaj k zavesti in ugotovil kaj se je zgodilo, je hitro spremenil smer plovbe proti plitvini polotoka Gradina, ki je južno od mestne marine Frapa pri Rogoznici. Tam je s plovilom namerno nasedel, da se je izognil potopitvi.

Takoj je poklical na pomoč. Na kraj nesreče je priplulo plovilo Luške kapitanije Šibenik. Pri pregledu ladje so ugotovili, da ima obsežnejše poškodbe trupa pod vodno gladino in da je kapitan reagiral pravilno, ker je z ladjo nasedel na plitvini. V času nesreče so bili poleg lastnika ladje še štirje člani posadke. Nesrečo so vsi preživeli brez poškodb. Vsi člani posadke so morali opraviti test alkoholiziranosti, ki je pokazal, da nihče ni plul pod vplivom alkohola.

Na ladji je bilo v času nesreče 9 ton goriva. Na lokacijo so poklicali lokalno gasilsko ekipo, ki je zavarovala mesto nesreče, da ne bi prišlo do razlitja in onesnaženja. Pridružili so se jim tudi potapljači, ki so uspeli do 2.00 ure zaustaviti nadaljnje vdiranje morja v ladjo. Akcijo reševanja plovila so nadaljevali v jutranjih urah. Iz plovila so izčrpali vodo ter ga ponovno splovili in pripravili za vleko v bližnjo luko. Včeraj so ribiško ladjo odvlekli na popravilo v ladjedelnico v Betino na otoku Murter.

Vir: MMPI.hr