Restavracija Pelegrini (Šibenik) in 360º (Dubrovnik) prejeli po eno MICHELINOVO zvezdico, restavracija Monte (Rovinj) uspela zadržati zvezdico

Restavraciji Pelegrini (Šibenik) in 360 ° (Dubrovnik) sta prejeli vsaka eno Michelinovo zvezdico, medtem ko je seznam restavracij s priporočilom Michelina (oznaka žlice in vilice), obogaten z 24 novih restavracij. Takšen rezultat so prinesli skrivnostni obiski  hrvaških restavracij s strani profesionalnih Michelinovih inšpektorjev, ki so v letu 2017 obiskali restavracij po vsej državi. Novi vodič za Hrvaško je objavljen na Michelinovi spletni strani, svetovno najpomembnejšega in najbolj priznanega vodiča za restavracije.

"Hrvaška se nahaja na kulinaričnem zemljevidu sveta. Nove Michelinove zvezdice in priporočila hrvaških restavracij so dokaz, da kulinarična scena zadovoljuje zelo zahtevne mednarodne kriterije kakovosti. Michelin je svetovni sinonim za odličnost v gastronomiji. Michelinova oznaka daje odličen promocijski potencial za destinacije, kjer se nahajajo izbrane restavracije. Hrvaška turistična skupnost bo še naprej izvajala številne aktivnosti z namenom, da Hrvaško še naprej predstavlja kot privlačno turistično destinacijo z bogato kulinarično ponudbo", je dejal direktor Hrvaške turistične skupnosti Kristjan Staničić. "Iskrene čestitke namenjam vsem posamičnim restavracijam, predvsem pa lastnikom in zaposlenim v restavraciji Pelegrini, 360 ° in Monte, katerih trud in ustvarjalnost so prepoznali Michelinovi inšpektorji", je dodal Staničić.

Po letošnjem izboru, ima Hrvaška skupaj tri restavracije z Michelinovimi zvezdicami in 55 restavracij z Michelinovim priporočilom. Letos so prvič podelili oznako Michelin Bib Gourmand, ki so jo prejele štiri restavracije: Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) in Konoba Fetiva (Split). To je oznaka, ki je dodeljena restavracijam, ki ponujajo kakovostne menije po dostopnih cenah. Prav tako so s tem izborom poleg Istre, Dubrovnika in Zagreba, ki so bile vpisane lansko leto, svoje mesto  na Mihcelinovi karti našle tudi številne druge destinacije, kot so Šibenik, Split, Ilok, Korčula, Krapina, Lovran, Osijek, Varaždin, Velika Gorica, Zadar in drugi.

Seznam novih restavracij v izboru Michelin je močna spodbuda za nadaljnje izpopolnjevanje kulinarične scene in tudi velika svetovna promocija Hrvaške kot vrhunske gourmet destinacije. Naj spomnimo, da se je v družbi elitnih restavracij z Michelinovo zvezdico kot prva od Hrvaških restavracij znašla Rovinjska restavracija Monte, ki je v letu 2017 prejela eno Michelinovo zvezdico in jo v letu 2018 tudi zadržala.