center za jadranje

Piranska občina je danes slovesno odprla prvi slovenski nacionalni panožni center za jadranje – Jadralni center Portorož. Okoli 1,6 milijona evrov vredna investicija bo jadralcem zagotavljala odlične pogoje za pripravo pred jadranjem in kakovostno izvedbo regat ter shranjevanje dragocene jadralne opreme.

Nov jadralni center, ki je namenjen predvsem športnim društvom, ki izvajajo javni program jadranja, z njim pa bo upravljal Športni in mladinski center Piran, je občina zgradila ob koncu portoroške promenade, na meji s hotelskim kompleksom Bernardin.

Sodobno zasnovan jadralni center se ponaša z dvema hangarjema, namenjenima hrambi jadrnic in drugih plovil ter jadralske in druge športne opreme, vključuje pa tudi garderobe s sanitarijami. Objekt sestavljata dva osnovna kubusa, ki ju povezuje osrednji večnamenski regatni prostor. Ker je obdan s steklom, se skozenj odpira pogled s promenade proti morju, so zapisali na občini.

Nadstropje objekta je namenjeno nastanitvenim sobam z okrepčevalnico in odprto teraso s pogledom na morje. Občina Piran z javnim razpisom zdaj išče še najemnika za celotno nadstropje, s čimer bi domačim in tujim športnim klubom lahko omogočili bivanje v času treningov in priprav ter izvajanje večjih šol jadranja in jadralnih kampov.

Kot napovedujejo na občini, bodo športna društva na tem mestu lahko izvajala večje mednarodne regate na najvišji ravni, saj je ob jadralnem centru za to na voljo vsa potrebna turistična infrastruktura.

Na morski strani objekta je velika manipulativna ploščad, ki omogoča zunanjo hrambo in pripravo večjega števila jadrnic ter drugih plovil na izplutje ob organizaciji regat. Ob objektu potekata nova urejena in širša promenada ter kolesarska steza, ki povezujeta Portorož z Bernardinom in Piranom. Za potrebe delovanja objekta je urejeno tudi manjše parkirišče.

center za jadranje

Vir: JZS.si