Hrvaška je izjemno inovativna na področju izmišljanja vedno novih storitev, ki jih zaračunavajo navtikom. Zato ne bodite presenečeni, če boste letos plačali nekaj, kar v lanskem letu še ni obstajalo.

Voda

V zadnjih letih ste lahko tudi sami opazili, da na večini bencinskih črpalk ni več možno natočiti vode. Seveda voda še vedno je, a vam je ne želijo dati brezplačno. Namesto da bi jo dotočili med natakanjem goriva, se boste morali odpraviti v bližnjo luko, kjer jo bo potrebno plačati po tarifi luke. Načini zaračunavanja vode so različni. Nekatere luke zaračunavajo glede na dolžino plovila, druge na m3. Na primer luka Ubli, kjer je tudi bencinska črpalka, zaračuna 100 l vode 30 HRK.

Smeti

Luke navtičnega turizma morajo nuditi priključek za vodo, elektriko in odvoz smeti. Vodo in elektriko smo že navajeni plačati, po novem pa nam bodo zaračunavali tudi smeti. V luki Pučišča na otoku Brač je potrebno za eno manjšo vrečo »Smeče – mala kesa« plačati kar neverjetnih 15 HRK (2 EUR). V luki Rab znaša strošek odvoza smeti 2,50 HRK/m/dan.

Potnik v tranzitu

Potnik v tranzitu je vsaka oseba, ki se nahaja na plovilu, ki je priplulo v luko.  V luki Rab strošek znaša 8 HRK/osebo, v luki Ubli na otoku Lastovo pa 4 HRK/osebo.

V kolikor naletite na še kakšno podobno novost, nam jo sporočite na alaris(at)alaris.si ali pa pripišite kot komentar pod članek.