V naslednjem letu lahko pričakujemo prenovljeno luko Cres.

Konec prejšnjega meseca je bila podpisana pogodba o dodelitvi nepovratnih sredstev za rekonstrukcijo luke Cres na otoku Cres. Od skupne investicije, ki bo znašala okrog 39 mio HRK (5,2 mio EUR) so iz Evropske blagajne uspeli pridobit kar 34 mio HRK (4,5 mio EUR) sredstev.

Oleg Butkovič, minister morja, prometa in infrastrukture je ob podpisu dejal: »To je velik dan za otok Cres in njegove prebivalce, ki živijo ob morju, z morjem in od morja. Vemo, kaj pomeni graditi luke, valobrane in obale. S tem povezujemo otoke in izboljšujemo kvaliteto življenja otočanov in ljudi, ki prihajajo na Cres. Začenja se renesansa hrvaške obale. Nikoli vse od časa Avstro-ogrske, se ni toliko gradilo na hrvaški obali, kot se sedaj.«

Rekonstrukcija in razširitev luke zajema izgradnjo zunanjega valobrana luke v skupni dolžini 185 m in širini 6m, rekonstrukcija obale v dolžini 280 m in razširitev obale proti morju med 2 in 11 m.

Hrvaška, je kandidirala z 28 različnimi infrastrukturnimi projekti in uspela iz Evropske blagajne izčrpati kar 80 mio EUR. Podobni projekti, kot v luki Cres, se bodo v kratkem pričeli tudi v luki Tkon in Crikvenici.

Izgled luke Cres po rekonstrukciji

Vir: http://www.zlu-cres.hr