Jadransko morje ima zelo veliko razliko površinske temperature vode. Povprečna letna temperatura znaša 11°C. Morje je najhladnejše pozimi, ko temperatura vode na površini znaša le 7°C. Le v ekstremnih primerih se zgodi, da temperatura morja pade niže. Najnižja do sedaj zabeležena temperatura znaša 4°C. Zgodilo pa se je že, da je morje ob obali na površini zmrznilo. Morje na južnem Jadranu je pozimi toplejše in njegova temperatura znaša v povprečju 13°C (glej sliko 1 - temperatura morja 26.2.).

Morje se z daljšanjem dneva spomladi prične segrevati in površinska temperatura vode doseže 18°C.

Poleti morje doseže temperaturo med 22 in 25°C, ponekod tudi do 28°C. Višje temperature morja so zelo redke. Najvišje temperature morje doseže na južnem Jadranu in pa v Istri.

Temperature morja glede na globino

Jadran ima zelo izrazite termokline. Termokline so področja z veliko spremembo temperature vode glede na globino morja. Najbolj izrazite so poleti, ker se voda na površini močno segreje, medtem ko temperatura morja v globinah ostaja praktično enaka. Prva termoklina se poleti nahaja na globini med 3 in 5m. Druga je na globini 12, tretja na 18 in zadnja na 30. V globinah 30 m in globlje je temperatura morja skozi vse leto enaka. Njena temperatura znaša med 11 in 12°C

Segrevanje in ohlajanje morja

V sončnih poletnih dneh z malo ali nič vetra, se lahko temperatura morja v enem dnevu zviša celo do 2°C. Na hlajenje vode v poletnih mesecih v največji meri vpliva veter. Močna burja povzroča visoke in strme valove zaradi česar povzroči mešanje zgornjega, najtoplejšega sloja vode z vodo iz nižjega sloja, ki ima znatno nižjo temperaturo. Temperatura se lahko v 24 urah spremni tudi za 5 ali več stopinj.

Trenutne temperature morja na Jadranu najdete na tej povezavi.

Površinska temperatura Jadranskega morja, 4.9.2013.  (Adriatic Forecasting System)