Nesreče na morju se dogajajo. Kljub stalnemu izboljševanju ukrepov za večjo varnost plovbe, do nesreč še vedno prijaha. V ladijskem tovornem prometu se letno z ladjami preko morja pretovori preko 100 miljonov kontejnerjev blaga. Po dostopnih statističnih kontejnerjih letno v morju konča 1500 kontejnerjev. Če pomislimo na samo številko je ta izjemno velika. Nekateri kontejnerji potonejo, nekateri  plavajo ob vodni gladini in ogrožajo pomorski promet, vsi pa močno onesnažujejo morsko okolje. Če na številko pogledamo z drugega zornega kota, glede na število pretovorjenih kontejnerjev pa je odstotek izjemno majhen. Pa poglejmo v kakšnih pomorskih nezgoda je v zadnjih 10 letih končalo največ kontejnerjev v morjih.

Hyundai Fortune

1. Ladja Hanjin Pennsylvania (slika zgoraj)

Ladja Hanjin Pennsylvania je bila leta 2002 stara zgolj eno leto. Med plovbo iz Singapurja proti Nemčiji, je v bližini obal Šri Lanke prišlo do eksplozije v tovornem prostoru ladje. Štiri dni po eksploziji je prišlo do ponovne eksplozije. Razneslo naj bi kontejner poln ognjemetov. V nesreči sta življenje izgubila dva člana posadke, ladja je bila popolnoma uničena a se k sreči ni potopila. Kasneje so jo rešili, obnovili is sedaj zopet pluje.

2. Hyundai Fortune

Hyundai Fortune je bila 274 m dolga ladja. Meseca marca 2006, ko je ladja plula v Adneskem zalivu, je na krovu eksplodiralo. Številne kontejnerje je odneslo v morje. Ostanke so našli na področju 5 nmi okrog ladje. Ladja je gorela več dni. Vseh 27 članov posadke je bilo pravočasno evakuiranih z ladje. Poškodovano ladjo so odvlekli v Salalah v Omanu. Poškodovanih naj bi bilo med 1000 in 3000 kontejnerji.

MSC Napoli

3. MSC Napoli

MSC Napoli, 275 m dolga ladja je bila na plovbi iz Belgije proti Portugalski. V Angleškem kanalu jo je zajelo slabo vreme z visokimi valovi. Trup ladje se je prelomil in vanjo je pričela udirati voda. Posadko ladje so evakuirali, ladjo pa je odneslo proti obalam v bližini Cornwalla v Angliji. Z ladje so nato odstranili tovor in gorivo in jo poizkušali sploviti . Ker je bila preveč poškodovana, so jo z eksplozivom razrezali na tri dele in nato vsakega posebej odstranili. Celotna operacija je trajala več kot 900 dni.

 

Rena Ship

4. Rena

Oktobra leta 2011 je 224 m dolga ladja Rena trčila ob greben Astrolage na Novi Zelandiji. Ker je proti grebenu plula s hitrostjo 17 vozlov, se je močno poškodovala in povzročila veliko okoljsko škodo. Januarja 2012 se je na grebenu razpolovila. Reševalnik ekipam ni preostalo drugega, kot da ladjo na lokaciji razrežejo in po kosih odstranijo z grebena.

 

5. MSC Flamina

MSC Flaminia, nemška kontejnerska ladja je leta 2012 v severnem Atlantiku doživela tragično nesrečo. V mesecu juliju je prišlo do močne eksplozije v tovornem prostoru. Ladjo je zajel močan požar in pet članov posadke je izgubilo življenje. Ostali člani posadke so se uspeli rešiti z goreče jahte. 300 m dolga ladja je gorela več dni.

 

MOL Comfort

6. MOL Comfort

Leta 2013 se je ladja MOL Comfort prelomila na pol. Nesreča, ki se je zgodila v Indijskem oceanu 17.6.2013 velja za največjo nesrečo kontejnerske ladje. Vsi člani posadke, so ladjo zapustili pravočasno. Po nesreči sta obe polovici ladje še vedno pluli na površini Krmi del se je potopil po 10 dnevih. Premčni del ladje so uspeli privezati in so ga hoteli odvleči proti obalam. Žal je na delu ladje izbruhnil požar in premčni del se je potopil nekaj tednov po nesreči. Skupno je v morju končalo kar 4293 kontejnerjev.