Vsako leto na salonu Boot v Dusseldorfu izberejo plovilo leta. Plovilo leta je lahko le plovilo, ki je na trg prišlo v letu poprej in bo definitivno najbolj zaželeno plovilo med kupci v tekočem letu.

Komisijo, ki izbira plovilo leta, sestavljajo novinarji devetih največjih evropskih navtičnih revij. Plovila neodvisno testirajo na dveh lokacijah in podajo svoje mnenje. V kategoriji jadrnic poteka izbor v petih različnih kategorijah, ki so:

  • Družinske potovalne jadrnice:
  • Hitre potovalne jadrnice:
  • Luksuzne potovalne jadrnice
  • Večtrupne jadrnice in
  • Posebne jadrnice

Med zmagovalkami posamezne kategorije žirija izbere tisto plovilo, ki prinaša največ inovacij in bo najbolj zaželeno v prihajajočem letu. Jadrnica Jeanneau Sun Odyssey 440 se je za nagrado potegovala v skupini družinskih potovalnih jadrnic. Konkurenta v skupini sta bili jadrnici Bénéteau Oceanis 51.1 in Hanse 548. Zaradi vseh svojih prednosti pred konkurenco, je bila za plovilo leta proglašena Sun Odyssey iz francoske ladjedelnice Jeanneau.

"Jadrnica SUN ODYSSEY 440 je na navtični trg prinesla vrsto novosti in drznih inovacij. Z razlogom je  izbrana za plovilo leta v Ameriki in Evropi, le to dokazuje, da so pri JEANNEAU-ju razmišljali v pravo smer. Jadrnica je dobavljiva v 3 kabinski lastniški verziji ali 4 kabinski čarter verziji. Barka je velika prodajna uspešnica v svetu in pri nas, saj imamo povpraševanja tudi že za dobave za sezono 2019.", je nagrado Evropsko plovilo leta 2018  komentiral g. Sandi Fon, direktor podjetja JP storitve d.o.o., ki je uradni uvoznik plovil Jeaneau v Sloveniji.

Poglejmo si zakaj

Jadrnica Sun Odyssey 440 si je naziv prislužila zaradi izjemno zanimivih rešitev, ki jih do sedaj še nismo videli. Oblikovanje in rešitve veljajo za pionirske in jih bomo v naslednjih letih sigurno srečali tudi pri drugih jadrnicah iz te ladjedelnice, kmalu pa jih bodo pričeli posnemati tudi konkurenti.

Jadrnica je inovativna tako na krovu, kot pod njim. Inovativna je glede na dosedanje jadrnice iz te ladjedelnice in inovativna je na trgu družinskih potovalnih jadrnic. Poglejmo si kaj je novega pod krovom. Nova 440 je na voljo v tri ali dvo kabinski različici. Ko se po stopnicah spustimo v salon, imamo na svoji desni kopalnico na levi pa krmarski kotiček. Na krmi sta dve kabini, v dvokabinski različici pa ena večja kabina in skladiščni prostor. V krmen delu večjih novosti ni. Drugače pa je v prednjem delu salona. Kuhinja v obliki črke u je na levem boku, pred njo kopalnica lastniške kabine. Prostorna sedežna garnitura je na desnem boku in se razprostira vse od krmne kopalnice do prednje, lastniške kabine. Salon ima zložljivo mizo, ki jo lahko spustimo in si uredimo ležišče, ki je dovolj prostorno za dve odrasli osebi. Lastniška kabina v premcu plovila ima velika, dvokrilna vhodna vrata. Če opremo obe krili, povežemo lastniško kabino in salon. Prostora sta še vedno nekoliko ločena toda zaradi velikega prehoda je zračnost v prednji kabini in salonu dobro zagotovljena.

Bočni nasloni ali ležišče

Oblikovanje salona je inovativno in ga do sedaj pri Jeanneau še nismo videli. Nikakor pa to ni tista inovacija, ki bi nas navdušila do te mere, da bi nam zastal dah. Te inovacije so v ladjedelnici implementirali na krovu. Prva, ki jo opazimo, takoj ko stopimo na krov je bočni prehod s krme proti premcu. Je zvezen,  brez stopnice. S krmarskega mesta za krmilom, se lahko sprehodimo vse do premca, ne da bi prestopili eno samo stopnico. Druge novosti se bodo najbolj razveselili tisti, ki poleg jadranja uživajo tudi v sproščanju in sončenju, ko so na sidru. Obe stranici nad krmnima skladiščnima prostoroma sta zložljivi. Ko plujemo ali ko obedujemo na krmi, služita kot naslon, ko pa smo na sidru, jih lahko podremo nad bočni prehod med premcem in krmo. Na vsaki strani dobimo dve veliki ležišči in celotna posadka lahko na jadrnici počiva na udobnih ležiščih tudi na krovu. Prenovljeni so tudi krmarjevi sedeži oziroma klopi. Skrajni bočni deli klopi so podaljšanji naprej. Krmarjenje je enostavno in udobno s pozicije za krmilom, kakor tudi iz bočne pozicije. V sedečem položaju je krmilo pri roki in drža krmarja je udobna. Zagotovljeno je enostavno in sigurno krmarjenje tudi pri dolgotrajnejši plovbi. Poskrbljeno je tudi za preglednost inštrumentov. Prostor za namestitev zaslona z elektronskimi kartami je na zunanji strani volanske konzole. Zaslon je tako viden iz sedeče ali stoječe pozicije za krmilom ali ob njem.

Pri oblikovanju krova so poskrbeli tudi za enostavne prehode. Celoten je v enem nivoju. Bočni prehodi se počasi dvigajo proti premcu s čemer so se izognili vsem stopnica. Edina stopnica ostane še pri prehodu na krmno kopalno ploščad, ko smo na sidru.

Sprehod po Jeanneau Sun Odyssey 440

Z jadrnico je udobno tudi jadranje. Vitla škot so na notranji strani krme, tik pred krmilom. Malo številčna posadka ali sam skiper ne bodo imeli težav pri upravljanju z jadri.  

Tehnične lastnosti:

Dolžina čez vse: 13.0 m
Dolžina čez vse s kostnikom: 13.39 m
Širina: 4.29 m
Teža praznega plovila: 8.561 kg
Ugrez: (standard) 2.2 m, (kratka kobilica) 1.6 m
Balast: (standard) 2.280 kg (kratka kobilica) 2.670 kg
Rezervoar za gorivo: 200 l
Rezervoar za vodo: 330 l
Rezervoar za vodo (Opcija): 200 l
Glavno jadro: 45,15 m2
Genoa (12%): 45.15 m2
Code Zero: 81.85 m2
Motor: Yanmar 45 KM

Več o plovilih Jeanneau pri uradnem zastopniku za plovila Jeanneau v Sloveniji: JP Storitve d.o.o., Celovška 130, 1000 Ljubljana, web: https://www.jeanneau-sailboats.si/ , tel.: +386 51 604 395