Ladjedelnica Abeking & Rasmussen je najavila gradnjo prve jahte, ki bo na svojem krovu imela pokrito teniško igrišče.

V navtični industrije super jaht oblikovalci pogosto predstavijo smele projekte, ki nikoli ne ugledajo sveta in ostanejo zgolj na papirju oziroma v računalniku. Da bo idejni projekt postal realnost, izvemo šele, ko je projekt prodan in ladjedelnica prične izdelovati plovilo oziroma, ko je plovilo splovljeno..

Prejšnji teden je ladjedelnica Abeking & Rasmussen objavila splovitev super jahte Aviva, ki v dolžino meri 98 m. To je največja jahta, ki so jo kdajkoli izdelali v tej ladjedelnici. Kupec je angleški milijarder, ki je več kot očitno ljubitelj tenis in brez njega ne bi mogel niti na svojih počitnicah na jahti.

Aviva, kot se imenuje jahta, je komajda ujela prvo polovico največjih 100 jaht na svetu. Oblikoval jo je angleški oblikovalski studio Reymond Langton. Tudi za njih je bil to največji dosedanji projekt. Pri snovanju jahte so želeli zagotoviti čim večjo prostornost v notranjosti jahte in nekaj manj v zunanjosti, ki bo namenjena uživanju na soncu. Zaradi vseh svojih lastnosti, je morala ladjedelnica Abeking & Rasmussen izdelati poseben ponton s katerim so jahto splovili.

Jahto so izdelali v 33 mesecih po podpisu pogodbe. Kupil jo je Joe Lewis, angleški milijarder, ki naj bi po Forbesovi lestvici tehtal okrog pet milijard ameriških zelencev. To je že njegova četrta jahta. Pred tem je bil lastnik »miniaturne«, zgolj 68 m dolge jahte, ki so jo izdelali v isti ladjedelnici in je bila do sedaj njihova največja jahta. Joe Lewis je investitorki magnat, ki svoje jahte že dolgo časa uporablja za svoj dom in svojo pisarno. Stalna uporaba ga močno loči od večine lastnikov super jaht, ki so zelo redko na njih.

Jahta ima izjemne plovne lastnosti in vgrajene najnovejše sisteme za stabilnost tako med plovbo, kakor na sidru. Z izjemnim oblikovanjem, so uspeli zagotoviti 20% nižji hidrodinamični upor plovila. Za pogon so zato potrebni manj močni motorji, zmanjšana je poraba, najvišja hitrost plovbe pa vseeno znaša kar 20 vozlov. Za pogon ima vgrajen hibridni sistem. S hitrostjo 11 vozlov lahko pluje samo s pogonom na električne motorje.

Poleg številnih malenkosti, jahto nedvomno loči od konkurence teniško igrišče. Dolgo je 20 m, široko 10m strop pa sega 6,65m visoko. Dimenzije sicer niso ustrezne za organizacijo Wimbledonskega turnirja na vodi, a Lewis, bo kljub temu lahko vadil svoj servis tudi med plovbo. Kljub temu, da volumen jahte meri  5000 GT, pa so morali notranjost prilagoditi teniškemu igrišču. Ne le da je na jahti teniško igrišče, gre za največji »telovadni prostor«, ki je bil do sedaj zgrajen na katerikoli izmed jaht. Je večnamenski. Mreža se lahko odstrani in lastnik ter gosti kakor tudi posadka, lahko odigrajo tudi kakšno tekmo v malem nogometu ali drugem športu. Športna dvorana je osvetljena z lučmi na stropu. Je na sredini ladje in sega vse do samega dna jahte. Poleg dvorane je z mrežo zaščitena klubska soba, da kakšen zgrešen forehand ali backhand ne bi poslal žogice med gledalce ob pitju šampanjca ali konjaka. Po navedbah ladjedelnice, naj bi lastnik izjavil: »To je najboljše teniško igrišče na svetu in pika!«