Danes se v Thessalonikiju v Grčiji s prvimi regatami začenja svetovno prvenstvo olimpijskega dvoseda 470, na katerem nastopata tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol, JK Pirat. Prvenstvo se bo z regato za medalje končalo v soboto, 15. julija.   

Tokratno svetovno prvenstvo je prvo v štiriletnem olimpijskem ciklusu, zato se ga poleg izkušenih posadk, ki se pripravljajo za uvrstitev na OI v Tokiu, udeležuje tudi vrsta mlajših, ki jih doslej na svetovnih prvenstvih še nismo videli. Tokratni nastop bo za vseh 133 prijavljenih ekip (60 ženskih in 73 moških) torej prvi pokazatelj trenutne pripravljenosti. 

Naši jadralki se na regatno polje vračata po nekajmesečni odsotnosti zaradi poškodbe notranje stegenske mišice, ki jo je Macarolova utrpela na treningu pred regato svetovnega pokala v Hyeresu. Med rehabilitacijo poškodbe nista jadrali, se je pa Tina Mrak v tem času toliko intenzivneje posvečala pridobivanju kondicije. 

Veronika Macarol: "Zaradi poškodbe sva s Tino izpustili svetovni pokal v Hyeresu in evropsko prvenstvo v Monte Carlu. Takoj sem začela s sanacijo poškodbe pri fizioterapevtki Mirjam Ivančič, ki je tudi trenutno z nami na prizorišču regate svetovnega prvenstva v Solunu. Poškodba je že skoraj sanirana in na morju o njej niti ne razmišljam več, sem pa vesela, da se nama je tokrat Mirjam lahko pridružila. Njena prisotnost mi vliva dodatno zaupanje in mirnost, zato bom lahko na regati dala vse od sebe. Zadnje tri tedne sva opravili zelo dobre treninge v domačem zalivu, prve tedne sicer bolj previdno, nato pa z najinim trenerjem Tomažem Čopijem stopnjevali intenzivnost. Sama sem po poškodbi poleg tega opravljala še rehabilitacijske vaje za nogo in delala več na moči v zgornjem delu telesa (trup in roke).”

Vetrovna napoved za ta teden kaže šibak veter, vendar sta dekleti pripravljeni na vse: “Do sedaj so nas pogoji vedno presenetili, tako da moramo biti pripravljeni na vse, verjetno pa bo pihal šIbak do srednje močen veter.”

Dekleti od svojega nastopa pričakujeta odličje. Tina Mrak: “Na prvenstvo sva se dobro pripravili in imava željo po medalji, ki nama s svetovnega prvenstva še manjka. Konkurenca … prijavljenih je veliko jadrnic, čez 60. Nekaj je novih in mladih posadk, ki se borijo za preboj v ospredje. Nekaj je že poznanih iz Ria. Zagotovo bo glede na pogoje krog posadk, ki se bodo vmešale v boj za najvišja mesta, velik.”

Po svetovnem prvenstvu sledi predkvalifikacijska regata v Aarhusu na Danskem, nato pa dve regati na Japonskem.

Po prvem tekmovalnem dnevu:

Tina Mrak in Veronika Macarol sta začeli svetovno prvenstvo olimpijskega dvoseda 470 s tremi odličnimi nastopi. Prvi dan zaključujeta na skupnem drugem mestu po prijadranem tretjem mestu v prvem plovu ter dveh zmagah v naslednjih dveh plovih.

Tina Mrak in Veronika Macarol: “Dober začetek prvenstva! Danes smo imeli zelo lepe pogoje za jadranje, vetra okoli 13 vozlov. 

Opravili smo tri regate kvalifikacij in zabeležili sva 3.,1.,1. mesto. S prvo regato zaradi slabšega starta nisva najbolj zadovoljni, vendar sva se v prvi stranici v veter prebili v ospredje, z vetrom pa nisva najbolje odvozili. Drugo regato sva startali zelo dobro in bili celotno regato v ospredju, v tretji regati spet malo slabši start, vendar sva taktično zelo dobro odvozili, predvsem pa sva zadovoljni z vožnjami v krmo. Pred nami je še dolg teden regat. Jutri nas čaka še en dan kvalifikacij z dvema regatama. Trenutno sva na skupnem 2. mestu.”

Po prvem dnevu sta s tremi zmagami v vodstvu Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre, na tretjem mestu je še ena britanska ekipa, Amy Seabright in Anna Carpenter. 

Prvenstvo se nadaljuje jutri.