Včeraj je pred južnoafriškim mestom Cape Town potekala že tretja priobalna regata.

Vremenska napoved je obetala zanimivo regato. V poletnih temperaturah okrog 24 C so pihali zahodniki s hitrostjo med 20 in 25 vozli. V zalivu so postavili dvoja vrata, ki so jih morale ekipe prepluti trikrat.

Regato je najbolje začela ekipa Turn the Tide on Plastic. Najslabše je pričela ekipa MAPFRE, ki je tik pred startom naredila napako in pričela dobrih 200m za ostalimi. Ekipa Vestas, ki je plula na levem delu regatnega polja, je bila najhitrejša na prvem obratu. Z 18 sekundami zaostanka je druga obrnila ekipa Dongfeng. Ekipi Scallywag in Brunel sta obrnili s 30 sekundnim zaostankom, ekipa Turn The tide on Plastic, ki je pričela najbolje, pa si je na desni strani regatnega polja nabrala že 40 sekund zaostanka. Ekipa MAPFRE, ki je pričela najslabše, se je uspela približati ekipi Akzonobel.

Pri plovbi z vetrom proti drugi plovki, je ekipa Vestas povečevala svojo prednost. Na polovici poti do obrata je prednost pred zasledovalno ekipo Dongfeng znašala že 160 m. Kitajska ekipa se ni predala. Pluli so brez napak in svoj zaostanek na obratu zmanjšali. Kot tretja je presenetljivo obrnila ekipa MAPFRE, ki je uspela odlično pluti z vetrom. Proti tretjemu obratu je ekipa Dongfeng zmanjševala zaostanek za ekipo Vestas in še pred obratom prešla v vodstvo. Obe ekipi sta pluli izjemno dobro. Plovni poti sta se križali in prvič je morala popustiti ekipa Dongfeng ter zapluti za ekipo Vestas. Tik pred tretjo plovko pa je bila situacija obratna. Ekipa Vestas je bila prisiljena zapluti za ekipo Dongfeng, ki je plula z desnimi uzdami. Dongfeng je tako obrnila kot prva, Vestas pa le z minimalnim zaostankom kot druga. Tudi MAPFRE in Akzonobel sta pluli odlično. Zaostanek za vodilnima ekipama sta močno zmanjšali.

Trenutna razvrstitev po treh priobalnih regatah:

  Mesto Ekipa / Regata Alicante Lisbon Cape Town Skupno  
  1 MAPFRE 7 6 6 19  
  2 Dongfeng Race Team 6 5 7 18  
  3 Team Brunel 4 7 2 13  
  4 Vestas 11th Hour Racing 5 3 4 12  
  5 team AkzoNobel 2 4 5 11  
  6 Team Sun Hung Kai/Scallywag 3 2 1 6  
  7 Turn the Tide on Plastic 1 1 3 5  

V nadaljevanju je Dongfeng povečeval svojo prednost. Vestas je zaostaja in si na obratu nabrala že eno minuto zaostanka. Za tretje mesto sta se bok ob boku borili ekipi MAPFRE in Akzonobel. Bili smo priča tehnično zelo zahtevnem jadranju saj sta pluli le nekaj metrov narazen. Obe sta obrnili s približno dvema minutama zaostanka. Pri plovbi proti cilju, je imela ekipa Vestas težave z genakerjem. Ko so dvigovali jadro se je zavozlalo v zgornji tretini in se ni hotelo razpreti. Vestas je tako povečevala zaostanek za vodilno ekipo Dongfeng, ekipa MAPFRE pa se jim je nevarno približevala. Hitrost plovbe Vestas je znašala med 15 in 16 vozli, medtem, ko je MAPFRE uspela proti cilju pluti s hitrostjo 20 vozlov.

Po 57 minutah in 33 sekundah je ekipa Dongfeng prečkala ciljno črto. Zasledovalne ekipe so prehiteli za več kot pol milje. Kljub najslabšemu startu, je druga prečkala ciljno črto ekipa MAPFRE. Akzonobel je izkoristil napako ekipe Vestas in priplul kot tretji in si zagotovil stopničke v Cape Town-u. Ekipa Vestas je s triminutnim zaostankom pristala na četrtem mestu. Sledila je ekipa Turn the Tide on Plastic in nato brunel. Ekipa Scallywag je priplula kot zadnja. Zadnji del regate so se dobesedno predali in v cilj zapluli le z glavnim jadrom.

Pričetek tretje etape Cape Town - Melbourne v nedeljo, 10.12.2017 ob 14.00

Nadaljevanje regate Volvo Ocean Race je jutri. Tretja etapa bo potekala iz Cape Towna preko Južnega oceana do Melbourna v Avstraliji. Čaka jih 6500 nmi plovbe a tokrat le skozi eno klimatsko področje. Večino časa bodo pluli v zahodnih vetrovih in verjetno bodo doživeli tudi več neviht. Napoved za jutrišnji pričetek regate so močni zahodniki, ki bodo dosegali hitrosti do 35 vozlov, sunki pa bodo še močnejši. Ekipe bodo prečkale štartno linijo, obplule dve oznaki pred Cape Townom, nato pa zaplule proti vzhodu. Pričetek regate bo izjemno hiter in zelo zanimiv.

 Posnetek 3. priobalne regate v Cape Town-u