Meseca maja v Portorož po 9 letih zopet prihaja jadralski spektakel RC44.

Letošnje leto bo že dvanajsto v pokalu RC44. Po dolgih devetih letih si bomo ta navtični spektakel lahko ogledali v Sloveniji. Med 9. in 13. majem bo tekmovanje potekalo v Portorožu.

Po dveh zaporednih zmagah v pokalu RC44 ekipe CEEREF, katere lastnik je slovenski poslovnež in jadralec Igor Lah, se spodobi, da se ena tekma pokala odvija v slovenskih vodah. Po objavi letošnjega koledarja tekmovanj je Igor Lah povedal: »Gostovanje dogodka v tem modernem jadralskem razredu je izjemno pomembno za vsakega gostitelja. Še posebej bo pomemben za slovenski Portorož. Razred RC44 je že od samega začetka tesno povezan s Slovenijo. Plovilo je sooblikoval slovenski navtični arhitekt Andrej Justin s svetovno znanim jadralcem in navtičnim arhitektom Russell Coutts. V začetku tekmovanja v tem razredu, je Portorož že gostil dva dogodka. In po devetih letih sem zelo vesel, da se vračamo v Slovenijo.«

Na tekmovanju bodo poleg jadrnice CEEREF, slovenskega jadralca Igorja Laha, nastopili tudi drugi slovenski jadralci toda na jadrnicah, ki plujejo pod tujimi zastavami. Ena izmed njih je tudi jadrnica Nika, ki je v lasti Rusa Vladimirja Prosikhina. V posadki so kar trije vrhunski slovenski jadralci. Med njimi je Tomaž Čopi, trener slovenske jadralske posadke Tina Mrak-Veronik Macarol, finalist izbora Skipper Leta 2017, ter vrhunski jadralec. Drugi član, ki ga ne smemo pozabiti omeniti je prav tako vrhunski slovenski jadralec Mitja Margon, kot tretji pa v ekipi jadra tudi Iztok Knaflec. Tudi ta rusko-slovenska posadka se že lahko pohvali z zmago v razredu RC44. Na najvišjo stopnico so stopili leta 2015.

Slovenski jadralci na jadrnici Nika: Tomaž Čopi, Iztok Knafelc, Toš Skrt Golja in Mitja Margon (z leve proti desni); Foto: Matrioshka Sailing

V ekipi Nika bo pred Portorožem nastopal tudi Tomaž Čopi, slovenski jadralec in trener. O tekmovanju smo mu postavili nekaj vprašanj.

Kakšno tekmovanje je RC44?

»RC44 je One Design vrsta tekmovanja. Jadrnice so narejene pri enem proizvajalcu, prav tako vsa oprema na njih. Jadra lahko izdelajo različni proizvajalci po izboru posamezne ekipe, a se morajo skladati z merami, ki so predpisana v razredu. Jadramo vsi skupaj na regati v obliki palice. Tekmovanja so štiri dni, en dan pa je namenjen uradnemu treningu! Vsak dan lahko izvedemo tudi štiri regate. Odbitkov ni. Upoštevajo se vsi nastopi. Vsaka regata pomembna. Tekmovanje v razredu se ovijajo skozi vse leto na različnih poljih v različnih državah. Letno se organizira do pet tekmovanj!"

Kako bo nastopati pred domačim občinstvom?

»V Portorožu bo definitivno težje jadrati. Vsaj v domačih vodah je najtežje!"

Kako bodo potekale priprave na tekmovanje pred Portorožem?

"Kot sem že prej povedal. Ker je RC44 zelo strog s pravili. Treniramo lahko dan pred uradnim treningom. To je v torek. V sredo je uradni trening. V četrtek pa prvi dan tekmovanja. To velja za vse!"

Kateri dnevi tekmovanja bodo najbolj zanimivi?

"Vsekakor od četrtka naprej bo vsak dan zanimivo! Mogoče najbolj pa nedelja, ko je podelitev in razglasitev zmagovalca."

Program tekmovanj v razredu RC44 za leto 2018

  • 28.02. – 04.03.2018 - RC44 Calero Marinas Cup 2018 – Arrecife, Lanzarote, Kanarski otoki, Španija
  • 09.05. – 13.05.2018 - RC44 Portorož Cup – Portorož, Slovenija
  • 27.06. – 01.07.2018 - RC44 Marstrand Cup – Marstrand, Švedska
  • 26.09. – 30.09.2018 - RC44 Cascais World Championship – Cascais, Portugalska
  • 14.11. – 18.11.2018 - RC44 Valletta Cup – Valletta, Malta